Po sedmi letech provozu zavírá uznávaný izraelský šéfkuchař Gal Ben Moshe svou berlínskou restauraci Prism. V michelinském průvodci zářila šest let v řadě a food kritici ji považovali za jedno z nejoriginálnějších míst na německé gastronomické scéně. Ben Moshe na sociálních sítích oznámil, že se přesouvá do Prahy, kde plánuje otevřít nový podnik.
Prism začala v německé metropoli fungovat v roce 2018 a rychle si získala uznání díky svému jedinečnému konceptu. Šéfkuchař Ben Moshe v ní spojil blízkovýchodní kuchyni s evropskou gastronomií na nejvyšší úrovni.
Podnik každý večer hostil jen kolem dvaceti hostů, kteří mohli ochutnat degustační menu s orientálními chutěmi a zároveň si vybrat z vín, která pocházela z Izraele a dalších oblastí Blízkého východu. Kritici oceňovali nejen kreativní práci s chutěmi a surovinami, ale i osobní styl šéfkuchaře, který do pokrmů promítal své kořeny i zkušenosti z nejuznávanějších podniků po celém světě.
Italské trattorie zažívají renesanci. Štamgasti v Římě oceňují autenticitu i rovnostářský servis
I přes úspěch u hostů i odborníků se Gal Ben Moshe rozhodl Prism uzavřít. „Za posledních sedm let jsme do této restaurace vložili všechno. Pravda ale je, že jsme unavení,“ uvedl v oficiálním vyjádření na rozloučenou. Pro něj osobně jako kuchaře už prý nebylo udržitelné pokračovat v nastaveném tempu.
Jako další důvod zmínil tlak na provoz podniků v době, kdy se špičková gastronomie v celé Evropě potýká s ekonomickými výzvami, jako jsou rostoucí náklady, nedostatek personálu i proměnlivý zájem hostů.
Praha jako nový začátek
Datum otevření ani konkrétní adresu svého plánovaného podniku v Praze zatím Ben Moshe nezveřejnil. Šéfkuchař věří, že právě česká metropole je ideálním místem pro novou etapu jeho kariéry, a to nejen díky své poloze a rostoucí gastronomické scéně, ale i jeho osobnímu vztahu k městu.
Není také jasné, zda půjde o repliku berlínského konceptu, nebo o jeho upravenou verzi. Ben Moshe v minulosti ukázal, že se nebojí experimentovat ani měnit formáty. Příchod šéfkuchaře s michelinskými hvězdami však může směrem k české metropoli přitáhnout pozornost a posílit její postavení na evropské gastronomické mapě.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist