Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha ani ty nejlepší restaurace v Česku nemohou být při náboru nových sil do kuchyně příliš vybíravé. Jako člověk, který v Praze provozuje vyhlášené podniky Café Imperial, NextDoor a Divinis, o tom ví své. Profesionálů je u nás totiž dramaticky málo.  „Bojujeme s naprostým nedostatkem personálu. Rádi bychom si nové lidi vybírali tak, aby k nám zapadli nejen profesně, ale i lidsky, jenže výběr je opravdu omezený.“

Je to podle něj stále ještě důsledek minulého režimu, kdy o nějakém rozvoji gastronomie nemohla být řeč. Ovšem ani dění několika posledních let situaci příliš nepomohlo. S tím souhlasí i další přední český šéfkuchař Filip Sajler z Perfect Canteen, který je zároveň členem Českého gastronomického institutu. „Česká gastronomie dostala tři obrovské rány. První byl covid, druhou byly všechny ty krize, které následovaly, a třetí je kritický nedostatek lidských zdrojů. Potřebujeme zkrátka novou, svěží energii,“ říká.

 

Situaci by podle nich mohla změnit například i světová soutěž Bocuse d’Or, která se letos vrátila do Česka. Nejedná se přitom jen o přehlídku těch nejlepších profesionálních kuchařů. Zapojeni jsou právě i studenti. „Chceme tak nalákat studenty, aby tento obor neodmítali a naopak se přesvědčili, že gastronomické obory nejsou odpad, ale fantastická a vysoce prestižní práce,“ vysvětluje si Adam Eliáš, ředitel Bocuse d’Or Czech a výkonný ředitel Českého gastronomického institutu.Bocuse d'Or Czech

Přesně taková je podle něj i původní myšlenka soutěže, se kterou přišel její zakladatel Paul Bocuse. Jeho cílem totiž nebylo upozornit na schopnosti jen jednoho kuchaře, chtěl vždycky pozvednout celý obor, naučit kuchaře spolupracovat a hledat nové talenty. Nebylo přitom výjimkou, že studenti středních hotelových škol zasedli také v publiku. Svou třídu sem vzal i pedagog ze SOŠaSOU Neratovice Roman Vangel, který chtěl svým žákům ukázat vysokou gastronomii v praxi. „Myslím si, že je důležité žáky motivovat a probouzet v nich lásku k tomuto specifickému odvětví. To se nestane, pokud budou sedět jen ve třídách,“ podotýká Vangel.

„Pro českou gastro scénu je národní kolo Bocuse d’Or strašně důležité. Jsem si jistý, že to zase dokáže zvýšit povědomí i prestiž tohoto oboru,“ myslí si Zdeněk Pohlreich.

Bocuse d'Or

 

Bocuse d'Or