1) Alkohol je spojován s rizikem vzniku rakoviny, jaterních onemocnění a může způsobovat závislost.

2) Slazené nápoje (limonády, energetické nápoje, sladké minerálky apod.) pro vysoký obsah cukru, který patří mezi rizikové složky.

3) Chipsy, hranolky a další (hlavně dotmava) osmažené a opečené sacharidové potraviny, protože obsahují akrylamid, který vzniká při vysokoteplotním zpracování a je považován za karcinogen. Nejsou to jen chipsy a hranolky, ale třeba i hodně opečené tousty, topinky, dotmava upečený chléb apod.

4) Uzeniny (salámy, párky, klobásy), protože obsahují dusitanové soli, které zvyšují riziko vzniku rakoviny.

5) Smažení coby kulinární úprava, i když osmažíte zdravý květák nebo libové maso plné kvalitních bílkovin, veškeré smažené potraviny nakonec obsahují přepalovaný tuk, který může obsahovat karcinogenní látky a volné radikály, také se několikanásobně zvedá energetická hodnota osmaženého jídla.

6) Potraviny obsahující umělá sladidla a konzervanty, protože novější výzkumy ukazují, že mohou mít negativní dopady na střevní mikrobiom.

7) Nadmíra potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, tj. tučné uzeniny (zde se kombinuje obsah tuku a dusitanových solí výše uvedených), tučná masa, tučné sladkosti (dorty, zákusky, sladké pečivo, sušenky).

8) Nadmíra slaných potravin a soli, například chipsy, keksy, instantní polévky, fastfoodové pokrmy, uzeniny apod.

9) Nedostatek zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných výrobků nebo ryb.

10) Nedostatek času si jídlo připravit a v klidu se najíst.

Článek vznikl s pomocí odborníků organizace STOB (Stop obezitě).

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist