1) Alkohol je spojován s rizikem vzniku rakoviny, jaterních onemocnění a může způsobovat závislost.

2) Slazené nápoje (limonády, energetické nápoje, sladké minerálky apod.) pro vysoký obsah cukru, který patří mezi rizikové složky.

3) Chipsy, hranolky a další (hlavně dotmava) osmažené a opečené sacharidové potraviny, protože obsahují akrylamid, který vzniká při vysokoteplotním zpracování a je považován za karcinogen. Nejsou to jen chipsy a hranolky, ale třeba i hodně opečené tousty, topinky, dotmava upečený chléb apod.

4) Uzeniny (salámy, párky, klobásy), protože obsahují dusitanové soli, které zvyšují riziko vzniku rakoviny.

5) Smažení coby kulinární úprava, i když osmažíte zdravý květák nebo libové maso plné kvalitních bílkovin, veškeré smažené potraviny nakonec obsahují přepalovaný tuk, který může obsahovat karcinogenní látky a volné radikály, také se několikanásobně zvedá energetická hodnota osmaženého jídla.

6) Potraviny obsahující umělá sladidla a konzervanty, protože novější výzkumy ukazují, že mohou mít negativní dopady na střevní mikrobiom.

7) Nadmíra potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, tj. tučné uzeniny (zde se kombinuje obsah tuku a dusitanových solí výše uvedených), tučná masa, tučné sladkosti (dorty, zákusky, sladké pečivo, sušenky).

8) Nadmíra slaných potravin a soli, například chipsy, keksy, instantní polévky, fastfoodové pokrmy, uzeniny apod.

9) Nedostatek zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných výrobků nebo ryb.

10) Nedostatek času si jídlo připravit a v klidu se najíst.

Článek vznikl s pomocí odborníků organizace STOB (Stop obezitě).