Nečekejte žádného uhlazeného monsieur v perfektně padnoucím obleku. I když i takovou tvář Olivier Laban coby místopředseda Národního výboru pro chov mořských měkkýšů má. To ale jen tehdy, kdy jezdí vyjednávat s politiky do Paříže.

Tady, ve svém malém, moderním závodu v srdci přímořské obce Gujan‐Mestras, nás vítá v obyčejné mikině, kraťasech a teniskách. Zrovna jsme ho vyrušili od práce. Všude na zemi kolem jsou vyskládané přepravky plné ústřic, které za chvíli zamíří na třídicí  linku. Tady je Labanovo malé království.

„Je pro mě nesmírně důležité přiložit ruku k dílu a věnovat se ústřicím osobně. Jsem zvolený zástupce naší profese,“ podotýká s tím, že chov ústřic je jeho životní vášní.

Když přijde řeč na ústřice, jen stěží byste ve Francii hledali většího odborníka, než je on. V okolí akvitánského Arcachonu vyrostl a se svými nejoblíbenějšími měkkýši pracuje už 35 let a zná je ze všech „stran“. Od chovu přes produkci až po drobné nuance v servírování.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se