V pražské restauraci The Eatery je přes obědy vždycky plno. Z otevřené kuchyně do prostoru cinká nádobí, syčí pára, kuchaři na sebe volají, občas se něčemu zasmějí a všichni moc dobře vědí, co přesně mají dělat. Pevnou rukou tady vládne Pavel Býček, šéfkuchař a spolumajitel holešovického podniku, který vařil u legendárního Pierra Koffmanna, tvrdou kuchařskou školou prošel během dvou let v michelinské Galvin at Windows a po návratu domů byl součástí i michelinského období v Alcronu. Teď ve svém finediningovém bistru už od otevření před čtyřmi roky předvádí svěží moderní kuchyni, která lahodně a s respektem kombinuje chutě, ctí sezonu a neustále přichází s novými nápady. I proto mu patří ocenění Michelin Bib Gourmand.
Kromě toho je také hrdým nositelem označení „Krug Ambassade“ – je jediným místem v Česku, kde se šampaňské Krug rozlévá po sklenkách. Konkrétně je momentálně na baru Krug Grande Cuvée Brut NV 170ème Édition za 750 korun za jednu deci. A právě k němu v rámci celosvětové výzvy šéfkuchařů, včetně takových hvězd, jako je Anne‑Sophie Picová, Hiroyuki Kanda a Uwe Opocensky, Býček pároval pokrm z vybrané suroviny – pro letošek rýže. A že to byla velká výzva.
Kuchařka šampaňského domu Krug pro letošní, již sedmý ročník nese název Rice here, Right now a je plná receptů, kde hraje hlavní roli… rýže. Předchozí roky byla onou surovinou brambora, ryby, houba, paprika, vejce nebo naposledy cibule. A protože k domu Krug neodmyslitelně patří hudba (jestli budete mít někdy možnost párování jejich šampaňského s hudbou zažít, nesmíte si to nechat ujít), jsou jednotlivé kapitoly pojmenované s odkazem na slavné hudební hity: I wanna rice with somebody; Rice me up before you go go; Sweet dreams are made of rice, kam je zařazen i recept Pavla Býčka. Recept na rýžový nákyp. Mnohými nenáviděná hmota ze školních jídelen je ale v jeho podání spíše rýžovou variací na suflé, které díky sušeným meruňkám v kombinaci s meruňkovým džemem zůstává svěží a jehož textura není ničím podobná vašim nočním můrám z dětství. Ověřeno!
A recept? Uvařte si 100 gramů rýže, mezitím rozšlehejte šest žloutků s 500 gramy cukru a zahřejte 1,13 litru polotučného mléka. Těsně před varem mléko stáhněte a cukr se žloutky do něj vmíchejte. Přidejte 200 gramů hladké mouky, vypracujte těsto a dejte vychladit do lednice. Ze zbylých bílků vyšlehejte sníh a spolu se 120 gramy džemu, rýží a 50 gramy nasekané tmavé čokolády zapracujte do odpočinutého těsta, vyjde to asi na šest porcí. Na dno malých zapékacích misek dejte nakrájené sušené meruňky, celkem asi 200 gramů, a zakryjte těstem asi centimetr pod okraj formy. Pečte v horkovzdušné troubě na 220 stupňů asi osm minut, dokud nebude těsto na povrchu světle hnědé. Pocukrujte et voilà, tento rýžový nákyp si zamilujete.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist