Přezdívají mu „Cukrářský Picasso“, před šesti lety získal prestižní titul Nejlepší cukrář světa a jeho sladké impérium najdete skrze butiky a kavárny po celém světě od Japonska až po Spojené státy. Jeho jméno je nedílně spojeno s kreativitou a sofistikovaností. Pierre Hermé, následník čtyř generací alsaské pekařské a cukrářské tradice, se nejen rozhodl jít ve šlépějích svých předků, ale zatoužil rodinné řemeslo odpálit až ke hvězdám. A to doslova. Začátkem roku 2017 poslal první makronku jako dar astronautům na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Jeho kariéra započala už ve 14 letech, kdy byl učněm u Gastona Lenôtra, všeobecně považovaného za otce moderního cukrářství. A takzvané vysoké cukrařině neboli haute pâtisserie se Hermé věnuje dodnes.
Jeho nekonvenční nápady a dokonale zvládnuté řemeslo teď můžete ochutnat i jinde než v jednom z jeho podniků. Pro limitovanou kolekci svátečních káv na letošní Vánoce se spojil se značkou Nespresso a společně představují gurmánskou záležitost pro milovníky hořkosti i sladkosti života. „V klasických cukrářských chutích, jako je kávový éclair nebo opéra, hraje káva významnou roli a pracujeme s ní velmi promyšleně. Je to ingredience, která si zasluhuje maximální pozornost. U kávy musíte být precizní,“ říká mistr cukrář.
Ve speciální nabídce tak najdete kávu z kolumbijského regionu Tolima nazvanou Infiniment Espresso a pak dvě ochucené kávy. Infiniment Gourmand Saveur Noisette ze sladkých zrn arabiky z Jižní Ameriky, jež se vyznačují nezaměnitelným aroma pražených lískových oříšků, k němuž se následně přidávají sladké tóny mandlových sušenek a jemné vanilky. „Chtěl jsem zdůraznit požitek, který přinášejí lískové oříšky. Já jsem na nich závislý a jím je skoro každý den,“ pochvaluje si Hermé. Zajímavá je pak i káva Infiniment Fruité Saveur Framboise s jemným obilným aroma doplněným chutí malin. Obě kávy se inspirují špičkovými cukrářskými kreacemi a komplexními chutěmi, které milovníci tvorby Pierra Hermého očekávají.
Kolekce Pierra Hermého by nebyla úplná bez něčeho sladkého. Pochutnat si tak můžete na tmavé čokoládě z Dominikánské republiky, která nabízí aromatický profil grepu, pepře a květin. V nabídce jsou i křupavé sušenky se sušenými malinami a hřejivou skořicí z Cejlonu, které také vznikly pod uměleckým dohledem Pierra Hermého. Sváteční náladu můžete dotvořit vonnou svíčkou Café Noble, která vznikla ve spolupráci s francouzskou parfumérkou Olivií Giacobetti. Její jemná a příjemná vůně se inspirovala kolumbijskou tradicí přidávat ke kávě panelu, zlatavě hnědý nezpracovaný cukr sladký jako med.
Sváteční kolekci uzavírají adventní kalendáře pro Original a Vertuo s 24 kávami a jedním překvapením na Štědrý den. Značka Nespresso tak nalezla perfektního spojence, se kterým je hledání balance mezi hořkostí a sladkostí života dobrodružným gurmánským zážitkem.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist