Zlín, to jsou spíš trnky a slivovice než víno. Přesto je tu u řeky Dřevnice místo, kde mezi lahvemi Chateau Mouton a Latour najdete i jeden nenápadný český klenot.

Vinotéka U Pešatů je rodinný podnik, v němž se špičkové víno nejen prodává, ale i vyrábí. Možná je to nejlepší české víno, i když je vůbec české, když ho dělá Čech v Jihoafrické republice? Příběh Daniela Pešata najdete zavřený v lahvi s všeříkajícím názvem: My Story.

Jen rychlé představení dvojice Pešatů: otec Ivo hrál českou hokejovou extraligu, syn Daniel zase pronikl do světové vinařské extraligy – vinici v Čechách nebo na Moravě k tomu ani nepotřeboval. Pronajal si ji totiž na jižní výspě Afriky, v místě, kde plodí jedny z nejlepších odrůd Cabernet Sauvignon. Příští rok mu bude 30 let, ale už má vinařských zkušeností jako málokdo u nás. Šel vlastní cestou – místo vysoké školy se učil u nejtalentovanějších vinařů světa, kteří umí z půdy a révy vytáhnout to nejlepší a prodávají své lahve i za desítky tisíc korun. Ať už jde o německého experta Guntera Künstlera, Milese Mossopa z JAR, či oceňovaného amerického vinaře Coryho Emptinga, snažil se od nich nasát vědomosti i světové trendy.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se