Dřív Češi znali Brno pro mezinárodní veletrhy, Moto GP, ohňostrojovou přehlídku Ignis Brunensis, traktory Zetor nebo možná i pro špičkové mikroskopy. Dneska ale každý, koho zajímá gastronomie, ví, že Brno je skvělá adresa, kam vyrazit na jídlo. Prim tu hraje kavárenská a barová scéna, přibývá mezinárodních bister, pivnic tradičních i kraftových, krásných vinných barů i míst, kam můžete zajít užít si to nejkvalitnější stolování.
Passage je znovuzrozená brněnská legenda. Hotel, který byl v poslední době známý jako Slovan, se vrátil ke svému původnímu názvu z roku 1928 a snad brzy dozná i jeho prvorepublikového věhlasu. Z ulice Lidická vás zaujme skleněná fasáda od Petra Kvíčaly, uvnitř si hotel hýčká dokonalý kongresový sál. Ale co je nejdůležitější, místní restaurant má úžasného šéfkuchaře a ten zase skvělý tým. Petr Svoreň je dříč. Pracoval v Rakousku, šéfoval kuchyním v několika hotelech od Dolní Moravy po Velké Pavlovice, stážoval třeba v Alcronu a stále se zdokonaluje.
V Passagi mají týdenní čtyřchodové menu, ideální na delší pracovní oběd. Večerní kartě dominují skvělé předkrmy, zkuste určitě foie gras s brioškou a burákovým máslem a kořeněnou marmeládou nebo špenát s pěnou z tvarohu, vejcem připraveným na 62 stupňů, prachem z černých oliv a makovou sušenkou. Z hlavních chodů si nenechte ujít konfitovaný hovězí uzený jazyk – na talíři je s křenovou omáčkou, černou čočkou a marinovanými cibulkami. Podobně jemný je i vzorně připravený filet z lokálního pstruha, je pošírovaný v másle a doprovází ho květákové pyré, fermentovaný květák a bylinková posypka. Pokud to chcete bez masa, volte černou čočku s nakládanými houbami a zauzenou zakysankou. Petr umí perfektně balancovat chutě, a to i s často podceňovanou kyselostí.
Hotel Passage
![Hotel Passage](https://img.ihned.cz/attachment.php/850/77508850/h8vTwQql4gLjBeVUC3tRuAM6drkcGEsi/1536x2305x010f/B74A9037.jpg)
![Hotel Passage](https://img.ihned.cz/attachment.php/870/77508870/my3MrqgA5iHn9NDtTIEj2QeSbuakVK0W/1536x2305x010f/B74A9298.jpg)
![Hotel Passage](https://img.ihned.cz/attachment.php/840/77508840/kJ3AS4PBeojtdrV5fRIKCxp9mzhEGQvb/1536x1024xe43f/B74A9028.jpg)
![Hotel Passage](https://img.ihned.cz/attachment.php/860/77508860/VvwFSLI5Pdj4c9ybrOnx0zMlECks6138/1536x1024xe43f/B74A9087.jpg)
![Hotel Passage](https://img.ihned.cz/attachment.php/880/77508880/rnB0ahxWc6lf5sI2veo4OuT1PDtmEpSC/1536x2305x010f/B74A9304.jpg)
Lidická 23, Brno
www.hotelpassage.eu, @hotelpassagebrno
Vinné párování je tu samozřejmost, však si tu můžete zvolit degustaci. Ale pozor, vystřelí vám tady i moc pěkný cocktail. Uvidíme, jestli se tomuto místu podaří prolomit takové české prokletí, tedy nechodit jíst do hotelových restaurací. Skvělé menu, servis a tým k tomu mají našlápnuto. Koneckonců, můžete se tu zastavit i na snídani nebo každoměsíční velkolepý bufetový brunch.
Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor aplikace Gastromapa, která zatím vyšla ve třech knižních edicích: 365, 555 a Brno 100
tip: Pstruh ze sádek pošírovaný v másle, květákové pyré, fermentovaný květák, bylinková posypka
Hotel Passage
![](https://img.ihned.cz/attachment.php/850/77508850/h8vTwQql4gLjBeVUC3tRuAM6drkcGEsi/1536x2305x010f/B74A9037.jpg)
![](https://img.ihned.cz/attachment.php/870/77508870/my3MrqgA5iHn9NDtTIEj2QeSbuakVK0W/1536x2305x010f/B74A9298.jpg)
![](https://img.ihned.cz/attachment.php/840/77508840/kJ3AS4PBeojtdrV5fRIKCxp9mzhEGQvb/1536x1024xe43f/B74A9028.jpg)
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist