Tuhle tureckou pochoutku jezdí do Berlína ochutnávat celý svět. Právě tam ji dotáhli k dokonalosti a tam jí přišel na chuť i Filip Urban, mladý kluk, který dělal graffiti a jezdil 16 hodin denně pro Rohlík. Na nějakou dobu se tam zabydlel, sbíral zkušenosti od těch nejlepších, a když se vrátil, rozjel to v pražském Podolí. Ve stánku na zastávce Dvorce, kde často stojí i dvacetimetrové fronty. A to i přesto, že tu dürüm nebo döner, tedy ať už jako wrap v placce nebo jako sendvič v pitě, stojí mnohem víc než kde jinde. Je v něm taky mnohem víc zeleniny než kde jinde.

Filip a jeho tým jen neopéká překoupené hluboce mražené štangle masa, jehož původ ani nechcete znát. Nakládá si sám až šest tun kuřecího masa měsíčně. A po velkém úspěchu v Podolí, kde je ale dost závislý na počasí, si otevřel kamenné bistro na rohu Rumunské a Londýnské. Připravují si tu domácí pečivo, až tři sta kusů denně, a plánují i výrobu placek na dürüm, které zatím vozí z Německa.

Otevíračka bistra způsobila rozruch a ani tady se to neobešlo bez front. Kdo má štěstí a posadí se, může si dát třeba signaturní Corner talíř pro dvě osoby – kuřecí kebab, jehněčí köfte, falafel, halloumi, fritovaná a čerstvá zelenina, bramborové chipsy a hummus s nakládanou zeleninou a čerstvými bylinkami k tomu. Nechybí rýže, bulgur, chleba a tři druhy omáček. Kdo si nesedne, odchází s nadýchaným sendvičem napěchovaným masem, salátem, geniální pečenou zeleninou, omáčkou a křupavými bramborovými chipsy. Navrchu je ještě jemná feta zakápnutá citronovou šťávou. Hitem je tu i köfte sandwich s opečeným mletým jehněčím, rajčaty, cibulí, bílou ředkví, sumakem, římským kmínem, citronovou šťávou a čerstvými bylinkami.

Gemüse Corner Kebab

Rumunská 122, Praha
@gemuse.corner

Rumunská má fungovat hlavně v týdnu, Podolí bude dál hořet o víkendu. Zájem zákazníků je ale obrovský a personálu nedostatek. Teď tu tak zaměstnávají i dvě Ukrajinky z řad uprchlíků. Filip, stejně jako kdysi v Rohlíku, maká 16 hodin i dnes, jen s tím rozdílem, že si prý volno v nejbližší době nevezme.

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist