Krajinu lemují nekonečné vinice a nám právě teď, před desátou hodinou dopolední, začíná třídenní cesta plná objevování a degustací. Plán je jasný: šest šampaňských domů, michelinská gastronomie se šampaňským párováním a samozřejmě návštěva gotické katedrály, kde před staletími probíhaly korunovace francouzských králů. Dostat se z Prahy do Champagne je jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát. Vyplatí se letět hned ranním spojem na Charles de Gaulle, kde jste za necelé dvě hodiny, pak se projít pár minut na nádraží a za další zhruba půl hodinu strávenou v pohodlném TGV přijedete do nádherné Remeše ležící v samém srdci Champagne.

Naší průvodkyní je Markéta Zázvorková z Moët Hennessy, která toho ví o víně opravdu hodně, a zdatně jí sekunduje jeden z nejznámějších českých sommelierů Ivo Dvořák. Ostatní účastníci si museli účast na cestě vybojovat v závěrečném testu Champagne Academy, kterou každý rok Moët Hennessy spolu s Asociací sommelierů vypisuje jak pro odborníky, tak pro laickou veřejnost.

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že stojí za to se do kurzu přihlásit. A po všech ochutnávkách, vyprávěních o historii šampaňského i setkáních se zástupci prestižních značek pak třeba finální test znalostí vyhrát. Jako se to podařilo Milanu Karáskovi, lékaři na ARO rakovnické nemocnice a velkému milovníkovi vína. Těsně za ním v hodnocení skončil Ondřej Jansa z Bokovky.

1/ Champagne Krug

Začínáme zostra. V Champagne Krug vyrábějí pouze prestižní šampaňské, nás vítají lahví Krug Grande Cuvée 169ème Édition. Ředitelem domu je Olivier Krug, který je už šestou generací rodiny zakladatele Josepha Kruga. Typické je pro ně párování s jídlem, každý rok s jinou surovinou. Tou poslední je rýže. Prohlídka sklepů, které jsou díky vysoké poptávce po šampaňském z posledních let místy prázdné, odhaluje „trezor“, kde je uchováno několik lahví i z konce 19. století. Je to rarita a nikdo prý nemá odvahu je otevřít, usmívá se naše průvodkyně a vede nás do degustační místnosti, kde budeme párovat s hudbou: Chardonnay – svěží jiskřivé tóny s elegantní koncovkou, Pinot Noir – naopak silné, až mužské víno doprovázené hlubokými a těžkými tóny.

2/ Maison Ruinart

Sklepy Maison Ruinart mají 22 kilometrů, po zemi se vine kroucená linka, kdyby někdo náhodou zabloudil. Malebné sklepy, kde se za druhé světové války ukrývali obyvatelé Remeše, jsou zapsány na seznamu UNESCO. Na degustaci se ale přesouváme do hlavního paláce, kde na nás čeká avizované překvapení. Na závěr přichází sklepmistr Frédéric Panaïotis. Původně se měl zdržet jen chvilku, nakonec se ale rozpovídal a odběhl pro jednu lahev na slepou degustaci. Je to až oranžové rosé, cítíme koření, přesto je až překvapivě svěží. „Je to vintage 1996, nejstudenější rok, který jsme zažili,“ popisuje.

3, 4/ Maison Möet & Chandon a Dom Pérignon

Druhý den míříme do nedaleké Épernay, kde nás před sídlem Moëtu vítá socha mnicha Doma Pérignona. Po prohlídce sklepů následuje degustace několika lahví Möetu, včetně Vintage 2013. Vrcholem dne je ovšem oběd v soukromé rezidenci Trianon, kterou připravil michelinský kuchař Marco Fadiga, a samozřejmostí je párování s Dom Pérignon. Dokonalá kombinace sépiového rizota a ústřic s ročníkem 2012 byl teprve začátek. Ve chvíli, kdy jsme ochutnali Dom Pérignon Plénitude 2 2003, přestali jsme na moment úžasem mluvit.

5/ Maison Armand de Brignac

Zlaté neprůhledné lahve s pikovým esem, podle kterého se tomuto šampaňskému přezdívá „Ace of Spades“, nejsou pro běžného zákazníka první volbou. Značku malosériově vyráběného cuvée, které vyrábí šampaňský dům Cattier, rozjel slavný rapper Jay‑Z. Minulý rok ale prodal poloviční podíl skupině Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH). Naše degustace probíhala přímo ve sklepích, kde náš průvodce otevřel tři lahve velikosti magnum: Blanc de Blancs, Brut Rosé a ikonický Brut Gold. Jejich cena je okázalá stejně jako lahve samotné, třeba stříbrný Blanc de Blancs v klasické velikosti stojí necelých 18 tisíc korun.

6/ Veuve Clicquot

Posledním naším zastavením před návratem z prosluněné Champagne bylo Maison Veuve Clicquot. Příjemným překvapením byla degustace základních vín, až po nich následovaly bublinky. A samozřejmě prohlídka sklepů, které dosahují 24 kilometrů a ukrývají nejstarší lahev ze čtyřicátých let devatenáctého století. Na oběd se šampaňským párováním jsme se přesunuli do soukromé rezidence šampaňského domu Hotel du Marc, který ve stínu stromů hlídá místní bernardýn. Na přestavbu domu z 19. století dohlížel slavný pařížský architekt a designér Bruno Moinard a je plný umění a zábavy, nechybí dlouhý stůl se stolním fotbalem, bar nebo šipky. V obklopení pečlivě upravené zahrady ideální místo na zakončení naší Champagne tour.