Maťa a Slavo jsou mladí sympatičtí Slováci, kteří odešli na zkušenou do Londýna. Slavo tam měl i sestru, která pracovala u slavného mrzouta Shloma. Ten se svým izraelským falafelem dobývá Londýn už 30 let, začínal na Camden Market a teď se před jeho podnikem Falafel King na Portobello Road stojí dlouhé fronty. Přestože mezi zákazníky kolují drsné historky o tom, jak pro něj zákazník rozhodně není vždycky pánem. Tenhle uzavřený Izraelec si však Slava, který na začátku neuměl ani slovo anglicky, postupně oblíbil. Začínal u něj na myčce, během šesti let se z nich ale stali přátelé.

Pak se Slavo s Maťou, která mezitím jako herečka Městského divadla poznávala gastronomicky probouzející se Brno, rozhodli pro odchod do jihomoravské metropole s tím, že se budou věnovat blízkovýchodní kuchyni, která tady chybí. A onen uzavřený Shlomo se tehdy rozhodl, že je podpoří, a svěřil jim své receptury.

Přípravy otevíračky byly peprné, během covidové doby hledali nejenom prostor, který si nakonec sami i rekonstruovali. Dodnes vzpomínají i na to, jak vtipně našli dodavatele tahini nebo jednoho Pákistánce, který jim pekl pitu. Pro tu dnes už mají jinou pekárnu – musí být totiž měkká, nasládlá a mírně slaná. A když nakonec otevřeli, volal jim Shlomo každý den a nechal si podrobně vyprávět, jak zákazníkům chutná.

FALAFELO

Pekařská 19, Brno
@falafelobrno

Den před otevřením se tu ukázal Peter Szamuhel z food trucku Bucheck a mladý pár také podpořil. A když se pak objevil první Izraelec, který při prvním zakousnutí do falafelu začal okamžitě psát na sociální sítě oslavná hodnocení, do hodiny se ve Falafelu objevilo jeho deset krajanů a následující dny chodily desítky dalších.

S nadsázkou se tak dá říct, že dnes v Brně můžete ochutnat Shlomův slavný falafel a nemusíte na něj stát tu dlouhou londýnskou frontu. Navíc tady v Brně na Pekařské na vás budou milí. Až sem půjdete, dejte si určitě Falafel in da pita, skvostné kuličky servírované v čerstvě upečené pitě s domácím hummusem. A pozor, občas tu o víkendu dělají i sabich! Skvělé izraelské streetfood jídlo ze smaženého lilku, rovněž servírované v pitě.

tip: Falafel in da Pita

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist