Maťa a Slavo jsou mladí sympatičtí Slováci, kteří odešli na zkušenou do Londýna. Slavo tam měl i sestru, která pracovala u slavného mrzouta Shloma. Ten se svým izraelským falafelem dobývá Londýn už 30 let, začínal na Camden Market a teď se před jeho podnikem Falafel King na Portobello Road stojí dlouhé fronty. Přestože mezi zákazníky kolují drsné historky o tom, jak pro něj zákazník rozhodně není vždycky pánem. Tenhle uzavřený Izraelec si však Slava, který na začátku neuměl ani slovo anglicky, postupně oblíbil. Začínal u něj na myčce, během šesti let se z nich ale stali přátelé.

Pak se Slavo s Maťou, která mezitím jako herečka Městského divadla poznávala gastronomicky probouzející se Brno, rozhodli pro odchod do jihomoravské metropole s tím, že se budou věnovat blízkovýchodní kuchyni, která tady chybí. A onen uzavřený Shlomo se tehdy rozhodl, že je podpoří, a svěřil jim své receptury.

Přípravy otevíračky byly peprné, během covidové doby hledali nejenom prostor, který si nakonec sami i rekonstruovali. Dodnes vzpomínají i na to, jak vtipně našli dodavatele tahini nebo jednoho Pákistánce, který jim pekl pitu. Pro tu dnes už mají jinou pekárnu – musí být totiž měkká, nasládlá a mírně slaná. A když nakonec otevřeli, volal jim Shlomo každý den a nechal si podrobně vyprávět, jak zákazníkům chutná.

FALAFELO

Pekařská 19, Brno
@falafelobrno

Den před otevřením se tu ukázal Peter Szamuhel z food trucku Bucheck a mladý pár také podpořil. A když se pak objevil první Izraelec, který při prvním zakousnutí do falafelu začal okamžitě psát na sociální sítě oslavná hodnocení, do hodiny se ve Falafelu objevilo jeho deset krajanů a následující dny chodily desítky dalších.

S nadsázkou se tak dá říct, že dnes v Brně můžete ochutnat Shlomův slavný falafel a nemusíte na něj stát tu dlouhou londýnskou frontu. Navíc tady v Brně na Pekařské na vás budou milí. Až sem půjdete, dejte si určitě Falafel in da pita, skvostné kuličky servírované v čerstvě upečené pitě s domácím hummusem. A pozor, občas tu o víkendu dělají i sabich! Skvělé izraelské streetfood jídlo ze smaženého lilku, rovněž servírované v pitě.

tip: Falafel in da Pita

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.