Margita a Martin toužili podnikat v gastru, bavilo je Japonsko, a tak v roce 2015 rozjeli e‑shop s japonským zbožím. A aby věděli, co prodávají, odjel Martin na Tokyo Sushi Academy. Tam pod vedením japonského mistra přípravě sushi úplně propadl. K internetovému obchodu se přidaly kurzy přípravy sushi a různé pop‑upy. Za první vydělané peníze odletěli společně do Japonska, aby se tam pak stále vraceli, absolvovali nejrůznější stáže a po vzoru mistrů z Tichomoří se neustále zdokonalovali.
Právě v Japonsku se zhlédli v konceptu izakaja, takové hospůdky, kde se servíruje poctivé jídlo. Je to místo s uvolněnou atmosférou, kam se chodí odreagovat kravaťáci po těžkém dlouhém dni v práci a kde teče saké proudem. Přesně takové večerní Tokio chtěli Margita s Martinem přenést do Brna.
Takže v době, kdy se z gastra často stává e‑shop, byla cesta těchto dvou zcela opačná. V e‑commerce začínali a pak šli pomalou cestou k vysněné restauraci. Stále se učí, uvědomují si, že tohle je mise na celý život. Svůj příběh se snaží vysvětlovat českým zákazníkům a dokazují jim, že japonská gastronomie není jen o sushi. Na druhou stranu nutno říct, foodie scéna v Česku je stále silnější, v Brně dokonce na špici, hosté už tedy vědí a chodí sem na zelnou placku okonomiyaki, šťavnaté, křupavé a mírně pikantní kuře karaage nebo jejich dokonalé napařované knedlíčky gyoza. Pro Japonce je kachní maso s domácí hoisin omáčkou nevšední kombinací, ale tady si ji moc oblíbili.
Důkazem autentičnosti je velký počet japonských hostů, zvlášť z řad studentů medicíny, pro které se Manya stala mánií. Když jedna z mediček řekla Margitě a Martinovi „konečně jako doma“, zahřálo je to u srdce. Uznání se jim dostalo i z české pobočky japonské vládní neziskové agentury JETRO, která se snaží podporovat česko‑japonské vztahy.
Průchodní 2, Brno
@manyabrno
Samozřejmě si můžete dát i nádhernou rolku, třeba Sake aburi roll, kterou dělal Martin už na zmiňovaných pop‑upech. Nebo Cali rolku s opáleným lososem, uzenou majonézou a domácí redukovanou kabayaki omáčkou. A určitě nevynechejte zmiňované, natřikrát smažené, kuře Karaage don! Je položené na nadýchané rýži s pálivou, prudce návykovou japonskou majonézou a pickles.
tip: Duck hoisin gyoza
Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.
#jídlove Lukáše Hejlíka
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist