Darina a Štefan se potkali v Birminghamu. Darina studovala hospitality and tourism management, Štefan Culinary arts management, ale už tehdy měl zkušenosti z tehdy vyhlášené francouzské restaurace Art Nouveau v Obecním domě. V Anglii se hodně naučil ve Waters Restaurant pod Andym Watersem, kde končil jako chef de partie. Darina do Anglie přišla po maturitě na osmiletém gymnáziu v Prostějově. Během studií tam začala taky pracovat – jako baristka ve Faculty Coffee, jedné z nejlepších kaváren v Birminghamu.

Oba chtěli po škole cestovat, posouvat se v gastru, měli ambice pracovat v předních evropských restauracích. Malou vojnu si zažili například v nizozemské Pure C vedené Syrcem Bakkerem. Toužili se podívat do jihovýchodní Asie, ale přišla první koronavirová opatření, a tak vzali peníze připravené na cestování a odjeli do Znojma, kde si v rodinných prostorách otevřeli Půlnapůl.

Těšit se u nich můžete na výběrovou kávu z různých pražíren, ale třeba i od českých Industry nebo Father’s. Jejich viennoiserie nabízí dokonalé croissanty, pain au chocolat, božského pistáciového šneka. Když natrefíte na skořicové briošky, ovocné šátečky s vanilkovým krémem nebo canele Bordeaux, bude to dobrota. Ale i samotné cukrářské skvosty budou stát za to, malinová pěna s bazalkou, choux se slaným karamelem, mascarpone a vanilkou, jablečná tartaletka s mandlovým krémem nebo cheesecake pěna s brusinkami. Štamgasti tu milují Obláček, karamelizovanou bílou čokoládu s jahodami.

Půlnapůl

Horní Česká 18, Znojmo
pulnapul.com

Pečou tu i kváskový řemeslný chléb a připravují z něj fešné sendviče. V sezoně pořádají brunche, ze kterých zrak přechází! A hlavně, tyhle mladé pušky mají fakt nabito, chystají otevřít zahradu, soustředit se i na slanou kuchyni a pořádat pravidelné, jak tomu samy pokoutně říkají, „sníbědy“. To může být třeba dokonalá banh mi bageta s nakládaným kuřecím. Koneckonců Darina má kořeny ve Vietnamu.

tip: obláček

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist