Pokud mám na pražské scéně vytáhnout jeden projekt, který expandoval, a to i během covidu, bude to parta KRO kolem Vojtěcha Václavíka. Ten sbíral zkušenosti ve skandinávské Fauně, pak šéfkuchařil v Hergertově cihelně. Osamostatnil se, otevřel na Jiřáku KRO Kitchen a dokonale spojil to, co se naučil, s tím, co je teď na bistro scéně trendy, a tím, co Praze doteď chybělo. Pěkná, rafinovaná, kuchařsky vynalézavá jídla, která jsou překvapivá, přitažlivá a cenově dostupná. Úžasně pracuje s masem, ať už je to kuřecí nebo vepřové, však ta inspirace je právě z norských rotisserií, ale dokonalé jsou i vegetariánské chody.

KRO Bistro & bar

Sokolovská 79, Praha 8
@krokitchen

Pak otevřel další skvělá místa: KRO Bakery a KRO Coffee. A tak se dalo očekávat, že podobný poprask na nadupané karlínské laguně vyvolá i KRO Bistro & Bar, kde v kuchyni kraluje Václav Kršňák, který působil třeba v Café Savoy. Barové sekci velí Pavel Sochor se zkušenostmi z britského baru Panda & Sons. Hlavní položkou na menu jsou kuřata, potírají je jerk marinádou inspirovanou jamajskou kuchyní, která kromě vlastní směsi koření obsahuje limetkovou šťávu a kůru, jarní cibulku, nové koření a papričky habañeros. Zkuste i pečené hovězí s houbovou omáčkou a fermentovanými bramborovými plackami! A zase, opravdové bomby tu jsou bezmasé chody, vyrábí si domácí tempeh z cizrny a hrachu, krásně ho pak opečou a servírují s celerovým pyré a ostružinami.

A ke každému chodu si dejte jiný drink, ať už je to twist na Daiquiri, Cosmopolitan nebo Old Fashioned. Poslední jmenovaný kombinuje bourbon infuzovaný přepuštěným máslem, koňak Martell, vermut a domácí miso. Zajímavá je i variace na Cosmopolitan s piscem místo tradiční vodky, ozdobená aromatickou bublinou. KRO prostě jede!

tip: pečené hovězí s houbovou omáčkou a fermentovanými bramborovými plackami

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist