Na brněnské scéně se objevil nový element, který je dost možná tím nejzajímavějším v celém Česku. Jmenuje se Element a stojí za ním dva nadšenci, kteří do „štatlu“ zapisují další zásadní zastávku, kam musíte zajít, pokud chcete poznat, jak si současné české gastro stojí. Nádherný interiér vyšvihl Jiří Zhoř a i tady řádili lidé z NaHáku, kteří postavili bar z posbíraných luxferů. Dost invence a dřiny sem vložili i samotní provozovatelé. Kdo jsou ti dva stateční?
#jídlove Lukáše Hejlíka
Tomáš Reger je kuchařem dvacet let. Pochází z Brna, ale má zkušenosti z Libanonu, Saúdské Arábie a Maroka. Z Brna je i barman Jan Liška a také on čerpal zkušenosti v Saúdské Arábii a ještě v Austrálii. Když otevřeli Element, věřili, že dobré řemeslo silná foodie komunita ocení. A trefili se, jejich podnik rozdává radost na talíři i ve sklenici. Své světové zkušenosti a vlivy promítají do každé položky na menu. K tomu se snaží vycházet z českých surovin. Jídlo kombinuje několik základních surovin, na talíři vypadá prostě a přitom originálně. Plating Tomáše a jeho týmu vystihuje vše, co se dnes označuje moderní kuchyní. Stejně je na tom i Honza se svými drinky!
Běhounská 7, Brno
@elementbrno
Zkuste si dát třeba Arancini s kimchi a mozzarellou, pstruha s kysaným zelím a bylinkami, sezonní kachnu teď například s čekankou a rebarborou. A koktejly? Apricot Fizz, který kombinuje gin, meruňky a korejský rýžový burčák! Nebo skvělý twist na tropickou klasiku s grilovaným ananasem a rumy omytými máslem, tzv. Grilled Pineapple & Butter Mai Tai. Ale zážitek bude, když přijdete třeba jen na bar na kafe – anebo jeho tryskovou verzi Rocket Fuel, což je cold brew z místní pražírny, višně a rum.
tip: kachní prso, rebarbora, čekanka, demi glace
Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.
#jídlove Lukáše Hejlíka
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist