Stručně řečeno
Poblíž svatováclavské katedrály vyrostl podnik, který se stal velkou olomouckou atrakcí jak pro místní, tak i pro turisty. Nazývá se Long Story Short, začínal jako hostel a v roce 2019 ho deník The Guardian vybral mezi deset nejlepších hostelů světa. Uchytila se ale i jeho terasa sloužící jako kavárna a bistro a loni přidal také restauraci s pekárnou nazvanou Eatery & Bakery s pokrmy finediningové kvality za přijatelné ceny.
Long Story Short (česky Stručně řečeno – pozn. red.), který se nachází v budově staré pevnosti ze 17. století, vedou Eva Dlabalová a Petr Heneš. Ona je protřelá cestovatelka se zkušenostmi z hostelů celého světa a vtiskla podniku jedinečnou atmosféru, v níž se kloubí historie budovy s aktuálními designovými trendy. On je zase šéfkuchař, který prošel několik špičkových restaurací a býval spolumajitelem pop‑upu Forbidden Taste. I díky němu má kuchyně v Eatery & Bakery šmrnc a jídla jsou nejen chutná, ale i vizuálně atraktivní. Méně viditelnou, ale neméně důležitou postavou je bratr Dlabalové Petr, který se stará o účetnictví.
Tihle tři dohromady vytvořili místo, kde s radostí strávíte jeden líný víkend. Odpoledne se ubytujete ve vkusně zařízeném hostelu, který kromě sdílených pokojů nabízí i soukromé, večer si užijete s drinkem a občerstvením na terase kavárny, ráno si dáte k snídani úžasný domácí chléb, oběd si vychutnáte na klidné zahrádce Eatery & Bakery ve vnitrobloku a protáhnete si ho i s dezertem na několik hodin.
A pokud vás přece jen začnou svrbět nohy, můžete vyrazit do města do kavárny And The Story Begins. Ta je dalším dílem Dlabalové a Heneše a s výrazným neonem nad barovým pultem připomíná berlínský underground. „Vyrostl nám tady z toho gigant,“ uznává Heneš. „Ale takhle nám to zatím stačí, teď děláme maximum, aby se to všechno usadilo.“
Delikatesy, kam se podíváte
Chcete‑li se dobře najíst, možností je v Olomouci spousta. Jako první vás nejspíš napadne vyhlášená restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, která si i šest let po otevření drží vysokou úroveň a nepřestává překvapovat originálními pokrmy.
Především milovníci masa si ale užijí i Steak restaurant v prostorách bývalé autodílny, kde v kuchyni válí Jiří Dittrich a kromě steaků nabízí i další špičkové suroviny z regionálních farem. Podobně jako v Entrée tady navíc výbornou kuchyni doplňuje zajímavé prostředí, které má na svědomí opět architekt Pavel Kříž (jeho příběh jsme popsali v červnovém čísle – pozn. red.).
V Olomouci mají pobočku také vynikající hranolky Faency Fries, vyzkoušet můžete Špagetárnu se špagetami na mnoho způsobů nebo palačinky z Little Crêperie. A v The Buns dostanete výborné burgery a hot dogy. Hledáte‑li něco zdravějšího, zavítejte do Bistré krávy nebo Bistra Rozmarýny.
Kouzelné na Olomouci je, že díky její kompaktnosti máte většinu podniků na vzdálenosti několika stovek metrů. Jednou z výjimek je Zmrzlinárium Café Centro, k němuž si z centra musíte trochu zajít, ale na zmrzlinu je to jasná volba. Dostanete na výběr z řady netradičních příchutí a velké porce si vychutnáte v klidné lokaci poblíž olomouckých tenisových kurtů, kde se cukrárna nachází.
Hvězda v důchodu
R oman Paulus je v české gastronomii pojem. Za jeho působení v hotelu Alcron získala tamní restaurace šestkrát za sebou michelinskou hvězdu (2012 až 2017 – pozn. red.). Loni však hotelovou kuchyni opustil a rozhodl se změnit prostředí. V listopadu Paulus zamířil do Olomouce, což nebyla náhodná volba. Dlouhodobě spolupracuje s Richardem Morávkem, developerem a majitelem olomoucké Galerie Šantovka, který v tomto obchodním centru provozuje rodinnou restauraci Lobster.
Paulus pro něj začal pracovat, což mnoho lidí překvapilo. Z restaurace prestižního hotelu jít vařit do „obchoďáku“? Jenže šéfkuchař nabízí širší perspektivu. Jeho záběr se vztahuje i na catering, různé festivaly či pop‑upy, což není až tak odlišné od působení v Praze. „Nestarali jsme se jen o michelinskou restauraci. Vařil jsem také na různých akcích, dělal bufety a snídaně. Takže velká změna to není,“ vysvětluje. „Čím víc to expandovalo a přibývalo práce, tak jsem se k Alcronu skoro nedostával.“
V nové budově Centrum Envelopa si navíc má v září otevřít bistro, které ponese jeho jméno. „Chceme, aby tam lidé chodili při obědových pauzách. Pět jídel každý den, polévka, salát, rozmanitá strava,“ plánoval. Laťku z Alcronu by rád udržel i v odlišném typu restaurace. „Když vaříte určitou úroveň a jste zvyklý na náročné klienty, tak i jinou službu můžete nabídnout v kvalitě vyšší než u konkurence.“
Jistě už nebude na očích tak jako v dobách největší slávy, ale s tím počítá – a vlastně to byl i jeden z důvodů jeho odchodu. „Práce šéfkuchaře v hotelu typu Alcron je náročná a není to jenom to hezké. Už se nechci ráno probouzet s tím, že odejdu do práce a vrátím se až půl hodiny před tím, než zase půjdu spát. Málokdo to vydrží dlouho. Je to stejné, jako když jde sportovec do důchodu. Já jsem v tomto směru taky v důchodu. Ale neberu to jako degradaci, vaření je to tady hezké!“
Kavárenský ráj
Pokud si užíváte toulání po kavárnách, nebudete v Olomouci vědět, kam dřív. Útulná kavárna v historickém domě zvaná Miss Sophie’s? Minimalisticky zařízené Kafe jak lusk? Caffé Trieste s výhledem na celé Dolní náměstí? Nebo snad miniaturní Pikola, sesterský podnik známé kavárny v Šumperku?
Například Coffee Library kombinuje koncept kavárny a bistra a má krásnou zahrádku na univerzitním dvoře: ideální na čtení, studium, práci nebo jen relaxaci. Pracovat se vám bude dobře také v Telegraphu, což je kromě kavárny i galerie a coworkingový prostor.
Loni v prosinci pak během rozvolnění pandemických opatření otevřel Kafec ve Vile Primavesi, a ač musel krátce poté přejít do režimu okénka, mezi místními se stal rychle populárním. Ne náhodou: posezení na zahrádce secesní vily patří k tomu nejpříjemnějšímu, co můžete v Olomouci zažít! A to už v takové konkurenci něco znamená.
Na výlet!
Nejen samotná Olomouc stojí za pozornost, ale i její přilehlé okolí. K oblíbeným výletům patří třeba cesta na Svatý Kopeček. Bývala to historická obec, dnes už je to městská čtvrť, především ale jde o poutní místo, k němuž vede cesta lipovou alejí. Jeho dominantou je majestátní bazilika Navštívení Panny Marie, která prošla v minulých letech rekonstrukcí a sama o sobě stojí za navštívení. V tamní kavárně si můžete dát kávu, čaj nebo zmrzlinu. Donedávna byla lákavou gastro destinací i prvorepubliková Šmeralova vila, nyní už ale slouží jen svatbám.
Bělecký Mlýn vyžaduje trochu větší výlet. Nachází se u Prostějova a nabízí dokonalou romantiku v údolí řeky Romže. Můžete tam pozorovat v oboře divočáky a pak si v tamní restauraci pochutnat na domácím chlebu a poctivé kuchyni, třeba vynikajících bavorských vdolcích.
Anebo vyrazte do přírodní rezervace s příhodným názvem Království, kde vás udeří do nosu vůně bující flóry. Dominantou tohoto chráněného lužního lesa je 500 let starý královský dub, gastronomickou ozdobou pak pizzerie Hradlo s nejlepší pizzou v širém okolí.
Olomoucké hody
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist