Přichází čas aperitivu. Na zelení prorostlé střešní terase nového sídla Moët Hennessy v centru Paříže hraje hudba. Lavičky s bílými polštáři lákají k posezení a přes střechy okolních domů se v dálce sebevědomě tyčí k nebi Eiffelova věž. Barmani hostům pečlivě rozlévají šumivé víno oranžovo-růžové barvy Chandon Garden Spritz. Ještě přidají plátek sušeného pomeranče a snítku rozmarýnu. Et Voilà! Má příjemnou, nahořklou chuť, jemně perlí v ústech a oproti jiným spritzům je mnohem míň sladké.

Na slavnostním představení svěžího vína v Evropě nás začátkem léta vítá Sibylle Schererová, prezidentka Maison Chandon, a Arnaud de Saignes, marketingový ředitel celého domu Möet & Chandon. A už za chvíli se k nám přes videohovor z argentinské Mendozy připojí Ana Paula Bartolucciová, která novou recepturu vymyslela. „U nás milujeme nahořklou chuť maté, tak mě napadlo, že když už tu produkujeme kvalitní šumivé víno, mohli bychom do něj přidat trochu víc z Argentiny,“ popisuje nadšeně vinařka. Spojili se s rodinnými farmami, které na svazích v Entre Ríos pěstují pomeranče odrůdy Valencia bez použití pesticidů kvůli následnému zpracování kůry, a zkoumali ideální dobu macerace čerstvých bylin a koření, aby našli ideální poměr pro výrobu stoprocentně přírodního likéru. Ten pak míchali s vínem a začali směsí plnit lahve. Koncoví zákazníci tak už sami nemusí nic míchat.

Právě macerace je při výrobě zásadní. Každý druh koření má svoji ideální dobu pro louhování, třeba u kardamomu je to zhruba šest týdnů, bílý pepř potřebuje ale mnohem víc času. „A některé přísady louhujeme i půl roku,“ doplňuje devětadvacetiletá Bartolucciová. „Nakonec trvalo čtyři roky, než jsme dokonale vyladili chuť Garden Spritzu.“

Příběh šumivého vína z Argentiny se začal psát před více než šedesáti lety, kdy tam přicestoval Robert-Jean de Vogüé, tehdejší prezident značky Möet & Chandon a také velký dobrodruh a vizionář. Se svým Citroënem 2CV, lidově nazývaným Kachna, hledal nové vinařské oblasti a Argentinu a její šumivé víno si zamiloval. A rozhodl se, že ho musí ochutnat celý svět. Dnes Chandon pěstuje víno ještě v Kalifornii, Brazílii, Austrálii, Číně a Indii. V každé zemi je chuť výsledného vína trochu jiná. Třeba v Mendoze leží vinice v nadmořské výšce kolem 1000 metrů nad mořem a místní šumivé víno je směsí odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Sémillon. „Tohle je náš příběh a chceme, aby ho lidé znali. Chandon jde cestou inovací, vše je ale primárně postavené na našem velice kvalitním víně. A na skvělých a odvážných lidech, jako je Ana Paula, kteří jsou zapálení do své práce,“ usmívá se hrdě Sibylle Schererová.