Khanh Ta Quoc vařil svému mladšímu bráchovi Giang Ta Binhovi už jako malý kluk. Jejich rodiče, jedni z prvních Vietnamců v Česku, kteří se ale poznali až tady v roce 1982, museli hodně pracovat. O spoustu let později si bráchové ve věžáku na pražském sídlišti Stodůlky otevřeli restauraci Gao Den. První rok v ní byli skoro sami, než se rozkřiklo, že za poctivou vietnamskou kuchyní musíte vyrazit právě k nim.

Po vydřeném úspěchu však nelenili a proměnili ve skutečnost svůj další sen. Na Smíchově, na rohu Nádražní a Vltavské, otevřeli Taro, malý podnik pro dvacet hostů. Uprostřed místnosti je jeviště − otevřená kuchyně, kde jsou kuchaři zároveň herci.

Šéfkuchař Khanh Ta studoval ve Vietnamu Culinary Arts School. Byl taky na stáži u Přemka Forejta nebo Michala Černého, který tu teď působí jako head chef. Giang Ta se po studiích ekonomie chtěl původně starat jen o řízení a finance, ale nakonec ho můžete vidět téměř každý večer mezi hosty. Ti si pochutnávají na salátu z manga a avokáda, telecím tataráku, humřím vývaru s kachním knedlíčkem či báječném bůčku s dýní a kadeřávkem.

Ale to jim nestačilo. Covid necovid, do zavřené doby otevřeli třetí podnik, tentokrát na Brumlovce. Jmenuje se Dian, interiér od studia Kist Design propojuje odkaz na Vietnam s důrazem na přírodní prvky a formuje živou atmosféru. Doprostřed stolu tady servírují barevná, hravá a „žravá“ jídla.

Dian restaurant
Vyskočilova 4, Praha
@dianprague

V kuchyni kromě Khanh Taa uvidíte hlavně Petra Brňáka, který pracoval jako souse chef v olomouckém Entrée, vařil ve francouzské i průhonické Palomě, stejně tak v Nejen Bistru. Vařit tu bude také Andrea Sirtori se zkušenostmi z italských michelinských restaurací, který byl i pravou rukou Paula Daye v Sanshu. Klasiky jako závitky, knedlíčky, saláty doplňují zajímavé alternativy vietnamských specialit jako třeba banh xeo. Tahle syčící placka z rýžové mouky se podává s vepřovým bokem, houbami a creme fraiche z yuzu. Specialitou bude například oliheň se sladkým chilli glazé a salátem s melounem cantaloupe.

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.

tip: Banh Xeo

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist