Khanh Ta Quoc vařil svému mladšímu bráchovi Giang Ta Binhovi už jako malý kluk. Jejich rodiče, jedni z prvních Vietnamců v Česku, kteří se ale poznali až tady v roce 1982, museli hodně pracovat. O spoustu let později si bráchové ve věžáku na pražském sídlišti Stodůlky otevřeli restauraci Gao Den. První rok v ní byli skoro sami, než se rozkřiklo, že za poctivou vietnamskou kuchyní musíte vyrazit právě k nim.
Po vydřeném úspěchu však nelenili a proměnili ve skutečnost svůj další sen. Na Smíchově, na rohu Nádražní a Vltavské, otevřeli Taro, malý podnik pro dvacet hostů. Uprostřed místnosti je jeviště − otevřená kuchyně, kde jsou kuchaři zároveň herci.
Šéfkuchař Khanh Ta studoval ve Vietnamu Culinary Arts School. Byl taky na stáži u Přemka Forejta nebo Michala Černého, který tu teď působí jako head chef. Giang Ta se po studiích ekonomie chtěl původně starat jen o řízení a finance, ale nakonec ho můžete vidět téměř každý večer mezi hosty. Ti si pochutnávají na salátu z manga a avokáda, telecím tataráku, humřím vývaru s kachním knedlíčkem či báječném bůčku s dýní a kadeřávkem.
#jídlove Lukáše Hejlíka
Ale to jim nestačilo. Covid necovid, do zavřené doby otevřeli třetí podnik, tentokrát na Brumlovce. Jmenuje se Dian, interiér od studia Kist Design propojuje odkaz na Vietnam s důrazem na přírodní prvky a formuje živou atmosféru. Doprostřed stolu tady servírují barevná, hravá a „žravá“ jídla.
Dian restaurant
Vyskočilova 4, Praha
@dianprague
V kuchyni kromě Khanh Taa uvidíte hlavně Petra Brňáka, který pracoval jako souse chef v olomouckém Entrée, vařil ve francouzské i průhonické Palomě, stejně tak v Nejen Bistru. Vařit tu bude také Andrea Sirtori se zkušenostmi z italských michelinských restaurací, který byl i pravou rukou Paula Daye v Sanshu. Klasiky jako závitky, knedlíčky, saláty doplňují zajímavé alternativy vietnamských specialit jako třeba banh xeo. Tahle syčící placka z rýžové mouky se podává s vepřovým bokem, houbami a creme fraiche z yuzu. Specialitou bude například oliheň se sladkým chilli glazé a salátem s melounem cantaloupe.
Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.
tip: Banh Xeo
#jídlove Lukáše Hejlíka
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist