César Augusto Martí Marcelo žil od dětství obklopen cukrovou třtinou. Nekonečná pole, která se táhla, "kam až oko dohlédlo", ho fascinovala. Stejně jako její sladká chuť. Narodil se v Santo Domingu, v centrální kubánské provincii Villa Clara, kde se po celé generace cukrová třtina pěstuje i zpracovává. Od svých prarodičů se naučil vše, co o ní věděli, vydal se studovat technologické postupy, začal pracovat ve zpracovatelském průmyslu. A snil o tom, že jednou navrátí k životu tradiční kubánské rumy, které se vyráběly v 19. století.
To se mu podařilo. Pro společnost Moët Hennessy vytvořil Eminente, rum, který se díky unikátnímu způsobu a míchání aguardientes řadí k těm nejlepším. Poměr zralých aguardientes u Eminente Reserva je celých 70 procent, má hlubokou chuť, plnou barvu a po dubových sudech, ve kterých dřív zrál bourbon, irská whiskey nebo skotská whisky, je cítit kouřem.
"Francouzi a Jihoameričané vědí všechno o víně, Kubánci zase o cukrové třtině. Je to v DNA našeho národa,” prozradil v jednom rozhovoru Martí. "Znalost každé fáze výroby je jistě rozhodující, ale pokud do práce nevložíte lásku, nedokážete vytvořit něco nezapomenutelného." Díky svému zapálení se stal nejmladším odborníkem na kubánský rum v historii, když ve třiatřiceti letech získal titul Maestro Ronero, a i dnes, o jedenáct roků později, se řadí mezi uznávané znalce.
Také samotná lahev Eminente odkazuje na kulturní dědictví země. V logu má tvar kubánského ostrova - Isla de Cocodrilo - připomínajícího krokodýla. Stejně tak povrch skla má strukturu evokující krokodýlí kůži. A uvnitř se skrývá stejně divoký a silný rum.
Eminente se vyrábí ve dvou variantách, Reserva a Ámbar Claro.
Eminente Reserva zraje nejméně sedm let a obsahuje 41,3 procenta alkoholu. Má krásnou jantarovou barvu, kterou střídá mahagonový nádech. Voní po čerstvě pražené kávě, kakau a mandlích. Následuje plná chuť vanilky, kouře kávy, zázvoru a sečuánského pepře doplněného opět nástupem kouře.
Zářivě zlatý jantarový Eminente Ámbar Claro zraje v sudech nejméně tři roky a obsahuje 40 procent alkoholu. Ovocnému aroma dominují zelená jablka, hrušky, pepř a muškátový oříšek. Plná chuť s kořeněnými tóny si ale také pohrává s krémovým mléčným karamelem, vanilkou nebo pikantním pepřem.
A teď si představte, že koronavirová krize je konečně na ústupu a vy si sklenku tohohle rumu vychutnáváte na místě, kde si budete připadat, jako byste seděli v jednom z privátních havanských barů. Casa Eminente je ale v centru Prahy, a abyste získali přesnou adresu, musí vám nejdříve přijít pozvánka.
Brazilská architektka Ingrid V. Lermenová z ateliéru Intra Muros se při vytváření tohoto jedinečného místa inspirovala přátelskou povahou Kubánců i rumem samotným. Nebála se ponechat odhalené zdivo, divokost interiéru podpořila předměty a nábytkem z přírodních materiálů a celý koncept podtrhla centrálním křišťálovým lustrem a osvětleným zrcadlem za barem. "Vybízí prostě k objevování a volá po dobrodružství," vysvětluje architektka.
Míst k sezení je tu jen pár, během letního období se ale Casa Eminente rozroste i na terasu. Pár stolků a ratanových křesel obklopí svítilny a vzrostlé rostliny. Tady na chvíli zapomenete, že nesedíte v kubánské metropoli. Ještě jeden tip, zkuste si domluvit osobní degustaci pod vedením ambasadora značky.
Casa Eminente
Casa Eminente
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist