Zavřít, nebo se adaptovat? Bojovat, nebo čekat a doufat? Česká gastro scéna čelí mnohem těžší situaci než na jaře. Málokdo vidí světlo na konci tunelu. Zákonitě tedy chybí nadšení, energie a solidarita, kterou jsme pociťovali v březnu a dubnu. A co hůř, winter is coming. Ukazuje se, že šanci mají podniky, které svou originalitou vyčnívají a zároveň jsou dostupné. Jsou to také koncepty, které umí dobře komunikovat na sociálních sítích a přeměnit své štamgasty v zachránce, kteří je chodí podporovat k výdejnímu okénku.
Tak jako to dělají v Kro Kitchen, malinkém bistru na Jiřáku, kde je vidět obrovská kuchařina v podání Vojtěcha Václavíka a jeho kreativního týmu. Vojta sbíral zkušenosti v Norsku, dokonce i v michelinské Fauně. Vrátil se domů, byl šéfkuchařem v Hergertově cihelně, ale pak si otevřel podnik, ve kterém je blíž lidem a dělá jednoduchá, a přesto rafinovaná jídla. S první covidovou vlnou otevřeli ještě jeden prostor, kde pečou skvělý kváskový chleba a další pečivo a také se tam vydává objednané jídlo pro rozvoz a vyzvedávání objednávek. Z hostů se postupně stali štamgasti, kteří je teď drží nad vodou. Mimochodem Vojta už na jaře nezpochybňoval, že přijde, a snažil se na ni co nejlépe připravit.
Kro Kitchen možná mírně zjednodušili svou nabídku, přesto dál dělají originální pokrmy. Když si dáte jejich čočkovou, bude ze zeleninového základu, s trhaným masem z vepřového kolena, čočkou belugou uvařenou na skus. Fortelná polévka je zahuštěna neprodaným kváskovým chlebem. Tomu se říká zero waste. Anebo jejich božské kuře na paprice s naprosto dokonalou omáčkou! Do základu jdou červené kapie, uzená paprika, smetana a crème fraîche. Na talíř nebo do přenosné misky k ní dostanete vykostěné stehno nebo prso, pečený brambor nebo nadýchané noky, dýňová semínka, petrželový olej a jarní cibulku.
Kro Kitchen
Vinohradská 66, Praha 3
krokitchen.cz
Zkuste si vzít kus papíru a napsat si svých deset nejoblíbenějších podniků, o které nechcete přijít. Určitě vydávají jídlo z okénka, možná dělají rozvoz. Pokud to půjde, objednejte si přímo u nich. I kdybyste jim měli jen zavolat a zeptat se, co by jim pomohlo, vaše přízeň je potěší. A zahrajte si na influencery, i když máte jen stovku sledujících, váš výběr podniků určitě ocení.
tip: kuře na paprice
Lukáš Hejlík je gastronomickým nadšencem a autorem knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365. (snímky vznikly v době před zavedením vládních opatření)
#jídlove Lukáše Hejlíka
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist