Stává se nám, že často vzhlížíme k exotickým surovinám, přesto máme zázraky přírody ve vlastních sadech. Své o tom ví česká značka Manufaktura, která na podzim tradičně uvádí limitovanou edici inspirovanou právě českou přírodou. Letos vaši koupelnu naplní vůně sladkého a šťavnatého jablka a marcipánové tóny mandlí.

Oblíbený artefakt v pohádkách, námět písniček, nepostradatelná přísada v lokální kuchyni, ale i ovoce spojené s vánočními a svátečními zvyky. Klasické české jablko je nedílnou součástí naší kultury. Je typické pro naše zahrádky i veřejné sady a jeho hodnotu, možná právě kvůli jeho zdánlivé obyčejnosti, občas přehlížíme. Výtažky z jablka, bohaté na vitamin C, antioxidanty a minerály, mají skvělé hydratační a zvláčňující účinky, zjemňují pokožku, omlazují ji a podporují její přirozenou pevnost a pružnost.

Oproti tomu mandle sice pochází ze severní Afriky a západní Asie, historie jejich pěstování u nás ale sahá až do 17. století. Po druhé světové válce byly na území Jihomoravského kraje vysázeny poměrně rozsáhlé mandloňové sady. Zlatou érou pro české mandle byla šedesátá léta, kdy se u nás dokonce nacházelo více než padesát tisíc mandloní. Nádherné sady tu najdeme i dnes, už jsou ale spíše raritou.

Tuhle výjimečnou přírodní plodinu pro zdraví a krásu zná lidstvo už od nepaměti a mnohde ji uctívají jako symbol dlouhého života a štěstí. Jemný mandlový olej, bohatý zejména na vitamin E, kterému se přezdívá vitamin krásy, přináší intenzivní regeneraci, hydrataci, výživu a také zklidnění.

Součástí podzimní edice je zvláčňující sprchový a koupelový gel, ochranný krém na ruce, rodinný ochranný pleťový balzám, relaxační koupelová sůl, sirup a vonná svíčka.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist