Poznámka redakce: Těsně po uzávěrce říjnového čísla, v němž tento článek vyšel, se musela restaurace Bellevue dočasně uzavřít.

Pražské restaurace nás nikdy tolik nepotřebovaly jako teď. Winter is coming a s blížící se zimou nepřichází rozhodně snadné období. Sanjiv Suri, zakladatel a spolumajitel gastronomické skupiny Zátiší Group tu podniká třicet let, jeho finediningová trojčata V Zátiší, Bellevue a Mlýnec lákala denně turisty i české hosty. Dnes úpravou konceptu bojují o přežití a přízeň domácích.

Zátiší Group, které během jarní krize ztratilo 98 procent svých tržeb, muselo pro své tři krásné restaurace na lukrativních místech přijít s nabídkou, která bude pro tuzemské hosty přitažlivá, zároveň ale žádná z restaurací nepřestane být místem, kde vám zaručují nadstandardní servis i zážitek. Povodně z roku 2002 musely být strašné, voda se ale přehnala a odešla. Teď je nicméně situace nejistá, bažinatá.

Tragédie se mimochodem budově, kde dnes sídlí Mlýnec, nevyhýbaly ani dříve. První zmínka o staroměstských mlýnech pochází z roku 1347. Mlýn Šejdovna měl šest mlýnských kol a mlela se tu pšenice a žito. Ovšem pak přišel požár. Jak praví nápis nad vstupní branou do věže: "Roku Páně 1576 byla celá budova v plamenech a pak znovu zrekonstruována." Teď tu po rekonstrukci architekta Pavla Kříže mele světovou gastronomii restaurace Mlýnec.

Šéfkuchař Vladimír Vaníček oživuje zapomenuté české spe­ciality. Na menu je pořád foie gras nebo telecí filet mignon v trojobalu, obojí se na lístku sezonně obměňuje a patří k zákaznickým šlágrům. Ale tříchodové obědy ve všední dny jsou tyto měsíce za 395 korun. Na talíři nízká cena ovšem není vidět − nešidí se suroviny, plating, servis ani porce. Drůbeží paštika s fenyklem, rybízem a chlebem jako předkrm, telecí rib eye s rösti, chipotle a tapiokou, ale pompézní je i dezert a jeho prezentace. To vše za necelé čtyři stovky.

Mlýnec
Novotného lávka 9, Praha 1
mlynec.cz

Do toho máte samozřejmě možnost vybírat si z pevné karty nebo si užít celou degustační operu z krásné Vaníčkovy nadčasové nabídky. A pokud bude pozlacený větrníkem s teplým karamelovým krémem uvnitř, neváhejte. O víkendu tu bývá oblíbený brunch s neomezenou konzumací prosecca, hlídáním dětí a výhledem na Karlův most. Blíže mu popravdě být nemůžete.

Lukáš Hejlík je gastronomickým nadšencem a autorem knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.

tip: telecí filet mignon v trojobalu, pyré z uzených paprik, fialová brambora, křenová majonéza