Poznámka redakce: Těsně po uzávěrce říjnového čísla, v němž tento článek vyšel, se musela restaurace Bellevue dočasně uzavřít.
Pražské restaurace nás nikdy tolik nepotřebovaly jako teď. Winter is coming a s blížící se zimou nepřichází rozhodně snadné období. Sanjiv Suri, zakladatel a spolumajitel gastronomické skupiny Zátiší Group tu podniká třicet let, jeho finediningová trojčata V Zátiší, Bellevue a Mlýnec lákala denně turisty i české hosty. Dnes úpravou konceptu bojují o přežití a přízeň domácích.
Zátiší Group, které během jarní krize ztratilo 98 procent svých tržeb, muselo pro své tři krásné restaurace na lukrativních místech přijít s nabídkou, která bude pro tuzemské hosty přitažlivá, zároveň ale žádná z restaurací nepřestane být místem, kde vám zaručují nadstandardní servis i zážitek. Povodně z roku 2002 musely být strašné, voda se ale přehnala a odešla. Teď je nicméně situace nejistá, bažinatá.
Tragédie se mimochodem budově, kde dnes sídlí Mlýnec, nevyhýbaly ani dříve. První zmínka o staroměstských mlýnech pochází z roku 1347. Mlýn Šejdovna měl šest mlýnských kol a mlela se tu pšenice a žito. Ovšem pak přišel požár. Jak praví nápis nad vstupní branou do věže: "Roku Páně 1576 byla celá budova v plamenech a pak znovu zrekonstruována." Teď tu po rekonstrukci architekta Pavla Kříže mele světovou gastronomii restaurace Mlýnec.
Šéfkuchař Vladimír Vaníček oživuje zapomenuté české speciality. Na menu je pořád foie gras nebo telecí filet mignon v trojobalu, obojí se na lístku sezonně obměňuje a patří k zákaznickým šlágrům. Ale tříchodové obědy ve všední dny jsou tyto měsíce za 395 korun. Na talíři nízká cena ovšem není vidět − nešidí se suroviny, plating, servis ani porce. Drůbeží paštika s fenyklem, rybízem a chlebem jako předkrm, telecí rib eye s rösti, chipotle a tapiokou, ale pompézní je i dezert a jeho prezentace. To vše za necelé čtyři stovky.
Mlýnec
Novotného lávka 9, Praha 1
mlynec.cz
Do toho máte samozřejmě možnost vybírat si z pevné karty nebo si užít celou degustační operu z krásné Vaníčkovy nadčasové nabídky. A pokud bude pozlacený větrníkem s teplým karamelovým krémem uvnitř, neváhejte. O víkendu tu bývá oblíbený brunch s neomezenou konzumací prosecca, hlídáním dětí a výhledem na Karlův most. Blíže mu popravdě být nemůžete.
Lukáš Hejlík je gastronomickým nadšencem a autorem knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.
tip: telecí filet mignon v trojobalu, pyré z uzených paprik, fialová brambora, křenová majonéza
#jídlove Lukáše Hejlíka
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist