Historie je tu bohatá, ale současnost ještě šťavnatější. V bývalé vojenské pekárně ve tvaru obrovské podkovy je dnes jeden z nejhezčích designových hostelů na světě, fakt! Long Story Short je ale také boží kavárnou, terasou s grilem, nově také restaurací, kterou byste v Česku pohledali, a po letech znovu i pekárnou.

Eva Dlabalová ze svých "backpackerských" zážitků po světě dobře ví, jak bývají snídaně pro batůžkáře ubohé. Proto tady na vás, ať už spíte ve sdíleném pokoji, nebo v privátním, čeká snídaně s výběrovou filtrovanou kávou od pražírny Rusty Nails, čerstvý jogurt z farmy, domácí granola, bábovka, skvělé pečivo, varianty pro vegany a bezlepkáře.

Z terasy, odkud je to krok do parku a dva kroky k olomouckému dómu, se vám ale nebude chtít nikam jít. Jede tu odpolední káva, večerní grilování a drinky. Scházejí se tu všechny generace. Dát si můžete burger, tacos, ale i dost hezká moderní jídla, protože už tady šéfkuchaři Long Story Short rozjížděli chody, na které jste nebyli tak zvyklí.

Restaurace Eatery & Bakery otevřela s příchodem dalšího spolumajitele, šéfkuchaře Petra Heneše. Futuristická jídla jsou krásná, zvláštní, přitom jednoduchá a efektní. Spolu s ním tam vaří Jan Malý, který pracoval i v pražské Esce, a ten sází neskutečné parády. Často tu ochutnáte veganské jídlo, bez toho, aby vám to někdo určoval a vnucoval. Jestli někdo zpracoval trendy a nádherně je vypravil na talíř, je to přesně tahle parta. Pracují se skvělým masem, například od Maso Klouda nebo s jehněčím z Rudimova, ale vyšvihnou vám tady i steak z květáku, který doprovází omáčka z droždí a sirup z datlí a rumu. Však tady mají slavný Josper Grill! Zkuste si dopřát večerní zážitek a zajít na degustaci přímo od kuchaře, tzv. Chef's table.

Long Story Short
Koželužská 31, Olomouc
longstoryshort.cz

Ten úžasný pšenično-žitný kváskový chleba tu ochutnáte u snídaně, ale i jako uvítací pozdrav z kuchyně při večeři. Do toho tým LSS zaktivoval svůj food shop a cukrárnu, během karantény rozvážel lidem domů své skvělé suroviny, výrobky i hotové jídlo. Teď si ho můžete užít v jejich naprosto unikátním designovém prostředí, kde se historie a tradice opravdu kamarádí s trendy a nadčasovostí.

Lukáš Hejlík je gastronomickým nadšencem a autorem knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist