Když táhnete podnik, musí všechno šlapat. Hlavně potřebujete mít kolem sebe lidi, na které se můžete spolehnout. A tak je logické, že je v tom dost často namočená celá rodina − nechybí vzájemná důvěra. Pravda, dělba práce a zdravá kritika je pak často diplomatickým úkolem. Ale když se to všechno zvládá, rodinný podnik funguje jako po másle. Pro hosty je to potom příjemné jako přijít k někomu na návštěvu! Tak proč ne třeba k Bartošům do Frenštátu pod Radhoštěm. Poslechněte si jejich rodinnou anabázi. Děda Leo s babičkou Jiřinou hotel koupil, jeho zeť Kamil vede ubytování, dcera Jiřina se stará o ekonomiku, druhá dcera Lenka udává směr kuchyně a její syn Leo žene restauraci kupředu. Tohle místo má za sebou zajímavou historii, ale teď přišel čas ho navštívit.
Školská 1393
Frenštát pod Radhoštěm
Hotelbartos.cz
Z ubytovny pro dělníky se stal hotel, kde svého času bydlely legendy ze skokanského můstku, včetně Jiřího Rašky. Dnes je z tohoto místa díky práci Petra Stibory příjemný rodinný hotel, který unese i malý kongres. Má moc hezké pokoje, příjemné wellness a svůj specifický klid ve frenštátské kotlině. Však přesně tu opěvoval kdysi dávno i Jaroslav Seifert. Karta jejich restaurace Ardesia (tj. břidlice, která je tu všudypřítomná) má pár položek a nabízí v rázovitém Frenštátě perfektní zážitek. Třeba bramborové šišky s brynzou, slaninou a borovicovým prachem, není to dokonalá beskydská pozvánka? Suroviny jsou jednoduché, kombinace známé, přesto je jídlo poměrně novátorské. Ať je to zvěřina, vepřové, kachna nebo grilovaný ovčí sýr, překvapí vás to. Lenka menu proměňuje, dělala například úchvatný hovězí krk, ať už na koprovce nebo křenovce! Však se také v mnohém inspirovala v Esce nebo olomouckém Entrée. Koneckonců tip na tohle místo mám zrovna od Přemka Forejta.
"Tam u Vás, milí, věřte mi,
octne se každý v světě jiném,
i studánky tam voní vínem,
kámen je cítit růžemi."
Jaroslav Seifert, POZDRAV DO FRENŠTÁTU (1949)
Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.
tip: Vepřová panenka, bylinkové máslo, bramborová kaše
#jídlove Lukáše Hejlíka
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist