Fine dining jde dělat i za dostupné peníze. A to dokonce v gastronomicky nezoraných Strakonicích, kde to rozbrázdila restaurace Sůl a řepa. Nejde o namachírkované nastajlované talíře, ale hlavně o upřímný nadšenecký sen, který naplňuje ve skutečnost Pavel Drdel se ženou Zuzkou a s celým jejich týmem. A také s kamarády, investory. Společně podnik otevřeli v roce 2017, přesně 17. listopadu.
Pavel chtěl být kuchařem už jako malý kluk. A přestože s tím jeho rodiče moc nesouzněli, šel si za svým snem. Zkušenosti pak sbíral v Německu, Itálii, ale samozřejmě také v českých restauracích. Dříčem zůstal dodnes, nejen že svým nadšením infikuje svůj mladý kuchařský tým, ale sám se neustále posouvá dál, sleduje scénu, ve volnu cestuje, poznává a ochutnává.
Tím to ovšem nekončí, Pavel je vášnivý fotograf, miluje přírodu, krajinky, atmosféry. A tyhle procházky přetavuje i do svých jídel. A tak když jde kolem potoka, skončí to tím, že na velkých oblázcích servíruje pstruha s tvarohem z nedaleké farmy Diviš. Samozřejmě že chvilku trvalo v místních probudit nadšení pro kreativní jídlo, za kterým je vidět a cítit poctivá kuchařina. Ale podařilo se.
#jídlove Lukáše Hejlíka
Chlapi tu milují hovězí jazyk, který se táhne na nízkou teplotu 30 hodin a skvěle ho doprovází omáčka z hovězích kostí a gelu ze slaniny, špeku a povidel. Řepa se prolíná lístkem už od otevření restaurace, teď je to kombinace nakyslého řepného pyré, rizota z fermentované červené pšenice, nakládané dýně a grilovaného halloumi od Diviše. Novou peckou je 18 hodin tažený krk na houbách z hovězího z Netěchovic. A také 10 hodin pečený celer, který se ve vakuu prolíná s borovicovým olejem, pálenou kůrou a jehličím a pak se ogrilovaný prokládá nakyslými houbami.
Sůl a řepa
Bavorova 20, Strakonice
facebook.com/sularepa
Jasně, i odtud čas od času odcházejí rozčarovaní hosté, že "tohle pro ně není". Ale Sůl a řepa je chce nejméně agresivním stylem naučit, že přesně i "tohle pro ně je". Že mají právo na dobré jídlo, zvlášť když za něj mají platit.
Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.
tip: Hovězí krk z Netěchovic na hříbkách z Brd, brambory v seně
#jídlove Lukáše Hejlíka
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist