První zmínky o krásné chalupě na bedřichovské křižovatce pocházejí z roku 1870. Později sloužila jako rekreační objekt pro Pražské teplárny a v 90. letech tady obec provozovala restauraci. To nejzajímavější se ovšem stalo v listopadu 2004, kdy ji nabídla k pronájmu. Báječným jídlem to tu rozvoněli manželé Smutní. Ten koncept je naprosto veselý! A nadšení z něj přímo sálá.

Romana miluje pečení, kuchařské řemeslo je zase vášní a osudem Aleše. Společně s dnes již dospělou dcerou Bárou vedou také úspěšnou Školu vaření pro dospělé i pro děti. A to nejen tady v Jizerských horách jako příměstský tábor, ale i v létě v Chorvatsku. Chodí na trhy s čerstvými rybami, zeleninou a ovocem a vaří s lidmi u moře. Chtějí účastníkům ukázat, jak vařit doma, přirozeně, jednoduše a lokálně.

Aleš dřív vařil na chatách, v hotelech i na zámečku, to vše před nástupem do učení, ale i během něj a po něm, pod vedením pana Jaroslava Jindřiška. Své zkušenosti pak využíval v dalších kuchyních v Jizerkách. Romana má v Jablonci vystudovanou uměleckoprůmyslovou školu v oboru rytec kovů, medailér. Nicméně obě její babičky a maminka tak noblesně vařily, že ani Romana gastronomii neutekla. Dneska za své sladké zaslouží medaile, musíte ochutnat třeba její dokonalou bábovku a zkuste neprošvihnout její kurzy pečení vánočního cukroví. Mimochodem, Aleš prý vařil na její první svatbě!

U Smutných
Bedřichov 289
usmutnych.cz

Opravdovou parketou Smutných jsou polévky, jsou tak gruntovní, že jste z poloviny po jídle. Ale to by byla škoda, na dvou tabulích, kde se nabídka neustále mění, jsou zapsaná různá masa z farmových chovů a lesů Jizerek, ať je to králík, kachna, líčka nebo filet z mladých býčků. Těch jídel je pár a jsou báječná. Když budete mít štěstí, nebo se prostě zkuste doprosit, ochutnáte i jejich Beef Wellington. Aleš s Romčou připravují jídlo, které má svůj příběh a ten si většinou Smutní přinesli z rodiny a dětství. A vy máte radost, že jste na jeho konci jako strávníci právě vy.

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.

tip: Beef Wellington