První zmínky o krásné chalupě na bedřichovské křižovatce pocházejí z roku 1870. Později sloužila jako rekreační objekt pro Pražské teplárny a v 90. letech tady obec provozovala restauraci. To nejzajímavější se ovšem stalo v listopadu 2004, kdy ji nabídla k pronájmu. Báječným jídlem to tu rozvoněli manželé Smutní. Ten koncept je naprosto veselý! A nadšení z něj přímo sálá.
Romana miluje pečení, kuchařské řemeslo je zase vášní a osudem Aleše. Společně s dnes již dospělou dcerou Bárou vedou také úspěšnou Školu vaření pro dospělé i pro děti. A to nejen tady v Jizerských horách jako příměstský tábor, ale i v létě v Chorvatsku. Chodí na trhy s čerstvými rybami, zeleninou a ovocem a vaří s lidmi u moře. Chtějí účastníkům ukázat, jak vařit doma, přirozeně, jednoduše a lokálně.
#jídlove Lukáše Hejlíka
Aleš dřív vařil na chatách, v hotelech i na zámečku, to vše před nástupem do učení, ale i během něj a po něm, pod vedením pana Jaroslava Jindřiška. Své zkušenosti pak využíval v dalších kuchyních v Jizerkách. Romana má v Jablonci vystudovanou uměleckoprůmyslovou školu v oboru rytec kovů, medailér. Nicméně obě její babičky a maminka tak noblesně vařily, že ani Romana gastronomii neutekla. Dneska za své sladké zaslouží medaile, musíte ochutnat třeba její dokonalou bábovku a zkuste neprošvihnout její kurzy pečení vánočního cukroví. Mimochodem, Aleš prý vařil na její první svatbě!
U Smutných
Bedřichov 289
usmutnych.cz
Opravdovou parketou Smutných jsou polévky, jsou tak gruntovní, že jste z poloviny po jídle. Ale to by byla škoda, na dvou tabulích, kde se nabídka neustále mění, jsou zapsaná různá masa z farmových chovů a lesů Jizerek, ať je to králík, kachna, líčka nebo filet z mladých býčků. Těch jídel je pár a jsou báječná. Když budete mít štěstí, nebo se prostě zkuste doprosit, ochutnáte i jejich Beef Wellington. Aleš s Romčou připravují jídlo, které má svůj příběh a ten si většinou Smutní přinesli z rodiny a dětství. A vy máte radost, že jste na jeho konci jako strávníci právě vy.
Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.
tip: Beef Wellington
#jídlove Lukáše Hejlíka
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist