Karel Šimůnek a Petr Hajný jsou kamarádi přes patnáct let, potkali se tehdy ve Ville Richter. Oba se v gastronomii pohybují už dlouho a vystřídali několik špičkových pražských podniků. Někdy spolu, někdy zvlášť. A po letech, snad ne úplně na "stará kolena", si otevřeli svoji hospodu, se kterou chtějí lidi rozmazlovat tak, aby se k nim vraceli zas a znova.

Podobný příběh následovali mnozí další hrdinové české gastronomie. S nadsázkou lze říct, že utekli z fine diningu, aby si otevřeli bistro nebo hospodu. Pavel Býček, který po boku Romana Pauluse bojoval za michelinské hvězdy, v Holešovicích rozjel The Eatery. Jan Punčochář v Grand Cru na hvězdu nedosáhl, a teď má narváno U Matěje. Vojtěch Václavík nepřidává cihly na kulinářskou pyramidu v Hergetově cihelně, ale s partou dalších vlčáků předvádí kuřecí kusy v Kro Kitchen.

Zas a Znova

Hlavní 813
Sulice-Hlubočinka
zasaznova.cz

Ale zpátky ke Karlovi a Petrovi, zpátky do Sulic-Hlubočinky. Ano, tady, na periferii Prahy směr Jesenice, sídlí tahle báječná restaurace. Její interiér je vzdušný, přátelský a vkusný, přesně jako jídla Petra Hajného a jeho kuchařského týmu, tedy srozumitelná a vřelá. Soupiska na "jídeláku" není dlouhá, přesto máte chuť na všechno z kuchyně, grilu i udírny. Ať se to motá kolem drůbeže, vepříků, hovězího, ryb nebo zvěřiny. Ať je to tatarák, paštika, pepřenky, polévka, salát, žebra, trhané maso, nebo řízek.

Velký pozor dejte na signaturní telecí na víně s noky a žampiony. A stejně tak na dukátové buchtičky, které tu dostanete zapečené v rendlíku, Karel je před vámi protrhá a prolije vanilkovým krémem. Vážení, tohle je skvost a okamžitý katapult do dětství. Jestli chcete někoho překvapit, dovezte ho sem a tohle mu po báječném obědě nebo večeři objednejte. A pak už jen sledujte, foťte a prste se pýchou, čekají vás doživotní zásluhy vašeho spolustolovníka. Těch může být třeba i devět, protože v srdci restaurace je krásný stůl ze dvou mohutných nesámovaných fošen pro deset lidí. Kluci mu říkají rodinný a věřte, že pro takovou oslavu si sem stojí za to zajet, klidně bez toho, abyste něco slavili. Ze Zas a znova se stala taková výletní restaurace, kdy právě ona je tím hlavním cílem cesty. Neustále nová speciální víkendová menu, sousedské večeře, tematické mejdany, neutuchající energie, to všechno vás bude nutit vracet se sem zas a znova.

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.

Tip: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist