Rodiče brali Williama do restaurací už odmalička. Dětství strávil v zahraničí − jeho otec pracoval v diplomacii a nejrůznější akce a slavnostní večeře byly tak na programu několikrát týdně. Tak se rodák z Moravy začal zajímat o to, co kdo pije, a začala ho lákat práce za barem. Po návratu do vlasti zamířil za svým snem do Prahy, a když mu začala být malá, přemístil se nejdříve do Británie a později do rychle se rozvíjejícího Singapuru. A právě tam si ho našel tým slavného britského šéfkuchaře. Přitom když tuhle životní nabídku dostal, položil nejdřív telefon.

Opravdu jste napoprvé zavěsil?

Byl jsem zrovna uprostřed porady s týmem a svým šéfem a najednou začal zvonit telefon. Rychle jsme to zvedl, moc neposlouchal, omluvil se a slíbil, že zavolám později. Zatípl jsem to a v tu chvíli mi došlo: "Neříkal náhodou Gordon Ramsay?!" Byl to jeho generální manažer. Volal, jestli bych byl ochoten se sejít a promluvit si o spolupráci.

To se mu asi běžně nestává, co?

Jsem asi jediný člověk, kdo mu kdy položil telefon. Ale teď jsme kamarádi a on to vypráví jako veselou historku.

Vy jste každopádně jeho nabídku hned nepřijal…

Do Singapuru mě původně vzala jiná společnost a já se snažím zachovávat si profesní úctu, proč bych měl během prvního roku odcházet? Ale když jsem si to trochu promyslel, došlo mi, že mám šanci pracovat se skupinou Gordona Ramsayho, což je nejvlivnější osoba v naší branži. Věděl jsem, že tahle nabídka se nedá odmítnout.

Vybrali vás na pozici beverage managera. Co je vaším úkolem?

Podílím se na vymýšlení drinků se svým týmem a mám na starosti udržení úspěšného nápojového programu. Starám se o atmosféru baru a celkový pocit, který si zákazník odnese. Neřeším jen koktejly, to je třešničkou na dortu. V Asii je nutné mít silný program celkově, takže stejné úsilí vkládám i do ledových čajů a nealko koktejlů. Člověk si užívá, že to není jen džus smíchaný s nějakou sodovkou.

A jaký má váš program ohlas?

Singapurská Bread Street Kitchen měla nejúspěšnější otvíračku v celé Ramsay Group a náš beverage program, který jsme vytvořili s týmem, se stal příkladem pro další. Lidé už teď přijdou na dobré jídlo i dobrý drink a nemusí kvůli tomu měnit podnik.

Zákazníkům nabízíte i české pivo.

Ano, jako první v Ramsay Group máme na čepu Plzeňský Prazdroj. Když jsem přijel, byla v Singapuru jen lahvová plzeň a já začal přemýšlet, jak to udělat, abychom ji mohli nabízet i čepovanou. Nebyl jsem s Prazdrojem nijak spojený, vzniklo to z mojí nostalgie a touhy nabízet české produkty. Naše pivo je kvalitní výrobek, má dlouhou historii a je unikátní.

jarvis_5b1e640b498e9bae1b6cbd0e.jpeg
Soft Serve Negroni, koktejl v podobě točené zmrzliny s plným obsahem alkoholu a chuti negroni, na který je William Pravda obzvlášť hrdý.
Foto: Marina Bay Sands

Jaký má úspěch u zákazníků ze světa?

Objednávají si ho, chutná jim, ale je složité jim vysvětlit, že musí mít pěnu na tři prsty. Na to nejsou zvyklí.

A dá si ho i Gordon Ramsay, když za vámi přijede do Singapuru?

Leda když jsme přidávali plzeň do těstíčka na fish and chips. Jinak moc nepije, i když úplný abstinent není.

Vídáte ho často?

Kdykoliv je v Asii, tak se u nás v Singapuru zastaví. Má ve světě více než 30 restaurací a jeho program je rozplánovaný na minuty. Víme o sobě, zná můj beverage program, a když je tu, tak se potkáme a prohodíme pár slov.

Jak na vás působí?

Je to největší profesionál, jakého jsem kdy viděl. Všichni ho znají z televize, jak křičí v Hell's Kitchen, ale to je jen role. Člověk nesmí věřit všemu, co vidí v televizi. Já jsem tam viděl třeba šmouly a taky neexistují.

Počkejte, takže vůbec není nervák?

Občas ztratí nervy, kdo z nás ne. Je perfekcionista, ale já ho chápu. Pro mě má taky každý detail svůj význam. Když jsme otvírali, kluci z týmu mi dali velkou čokoládu za každý den, kdy jsem neřekl "fuck".

V Singapuru je početná skupina českých barmanů. Sám máte jednoho dalšího v týmu. Kde se tam vzali?

Jo, jsme tu jedna parta se Slováky. Z legrace nás v místních novinách nazvali Czechoslovakian Bar Mafia. Nevytváříme tu žádný klan, ale víme o sobě, podporujeme se navzájem a jednou za čas zajdeme na pivo. Když přijede nějaký další Čech, už si tu z toho dělají legraci, že přijel další do rodiny. Naše barmanská komunita je silná po celém světě a Singapur je jedno z nejrychleji vzrůstajících měst. Není divu, že se teď potkáváme tady.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se