Krymská ulice je poslední květnový den ze sedmdesáti procent rozkopaná. Je dusno, neteče voda a vzduchem se víří jemný prach z právě roztančené sbíječky. Scházíme se dopoledne v prostorách jeho restaurace Jam and Co. přímo na úpatí téhle pulzující pražské ulice. Ke stolu usedáme až poté, co telefonoval do pražských vodáren. Závada bude odstraněna za půl hodiny a kuchyň dnes rozhodně nemusí přerušit svůj provoz. Všechno tak může dál plynout v obvyklém, zatím klidném tempu všedního dne. Hrubě nahozené cihlové zdi, asijské plastové kočky, které tlapkou ze zlata neúnavně mávají v rytmu metronomu, a nápadný neonově bílý nápis Jam and Co. tady na obvyklé strávníky teprve čekají. Když Michal Řepka konečně usedá ke stolu naproti mně, vezme do ruky šálek horké kávy, setře si pot z čela a omylem rozsype cukřenku na stole. Usměje se, cukr ze stolu pečlivě uklidí a jedním rychlým pohybem si jej všechen nasype do kávy.

jarvis_5b1e57fa498e9bae1ae05077.jpeg
Michal Řepka alias Mike Trafik. Sako a kapesníček Dolce & Gabbana, košile Valentino, styling: Radka Sirková
Foto: Ivy E. Morwen

Jméno Michal Řepka není mezi veřejností tolik známé. Jméno Mike Trafik však ano. Tenhle osmatřicetiletý muž má typický výraz úspěšného workoholika. Jiskry v očích doplňuje entuziasmus, díky němuž máte pocit, že podnikání je hračka. Hudební producent, DJ oceněný několika prestižními cenami, majitel hudebního vydavatelství Bigg Boss a nahrávacího studia Star Works, člen legendárního hiphopového uskupení PSH (Peneři strýčka Homeboye). Spolu s Michalem Opletalem alias Orionem a Vladimírem Brožem známým pod uměleckou přezdívkou Vladimir 518 mají za sebou tracky jako Co bude, až nebude rap nebo Planeta Praha, které zná generace polistopadových dětí nazpaměť. Hudebními projekty to ale u Michala nekončí. Je totiž nadšeným restauratérem a milovníkem dobrého jídla.

Věnečky a vinyly

Kuchařem chtěl být od svých deseti let. "První věc, kterou jsem upekl, byl piškot pro mámu. Na základce jsem si pak troufl i na věnečky z odpalovaného těsta," vzpomíná Michal a přiznává, že u nich doma nikdo sladké nepekl. "Máma dělá výborné slané pokrmy, dlouho tažená masa, kachnu dvanáct hodin pečenou, sladké ale neumí. Když jsem měl dostat na Velikonoce beránka, tak ho koupila, strčila do trouby a pak vytáhla už samozřejmě pocukrovaného." Zájem o vaření jej dovedl na kuchařský učňák a později hotelovou školu. Svou první opravdu výraznou vzpomínku na jídlo má z restaurace Máneska Tomáše Karpíška, se kterým momentálně připravuje společný projekt na pražských Vinohradech. "Když mě tam v patnácti letech vzali rodiče na večeři, byl pro mě šťavnatý steak s opečenou kukuřicí jako zjevení." Dodnes je pro něj majitel úspěšných restaurací řetězce Ambiente velkým vzorem.

jarvis_5b1e57fa498e9bae1ae07eeb.jpeg
Michal Řepka alias Mike Trafik. Top, kalhoty a kšandy Corneliani, Boty Dolce & Gabbana, čepice Marks & Spencer, styling: Radka Sirková
Foto: Ivy E. Morwen

O pár let později ale Michal objevil svět vinylových desek a mixážních pultů a v roce 2003 se stal členem PSH, kapely, která jen za minulý rok odehrála 160 koncertů. K tomu má každý z jejích členů ještě své vlastní projekty. "Přes týden toho děláte hrozně moc, v pátek odjedete odehrát čtyři koncerty během víkendu, vrátíte se v neděli nebo v pondělí ráno a začne to znova. Uplynulé dva roky byly pro nás pro všechny dost zásadní a plné změn. Řekli jsme si, že letos trochu zpomalíme." Jenže zpomalení pro někoho, kdo se řídí heslem "Když nemůžeš, přidej", vypadá poněkud jinak, než na co je většina lidí zvyklá.

Kořeny Michalovy ambicióznosti leží v hudbě. Když mu bylo čtyřiadvacet, místo zábavy seděl 12 hodin denně ve studiu, které sdílel ještě s Pastou Onerem, Vladimirem 518 a Michalem Škopou alias Tronem. Největší inspirací jsou pro úspěšného hudebního producenta ti, kterými se obklopuje. "Baví mě se spojovat se zajímavými lidmi, kteří to vidí zčásti jako já. Máme ambice, já například můžu poskytnout nějakou sumu peněz, ale nemůžu tomu dávat čas a péči, což zase druhá strana může. Takhle mi to dává smysl. Nedovedu si představit, že bych to všechno dělal sám. Jsem rád součástí týmů."

jarvis_5b1e57fb498e9bae1ae1102a.jpeg
Michal Řepka alias Mike Trafik. Top, kalhoty a kšandy Corneliani, Boty Dolce & Gabbana, čepice Marks & Spencer, styling: Radka Sirková
Foto: Ivy E. Morwen

Tak také před pár lety přišla myšlenka vrhnout se do víru gastroscény. "Organizovali jsme takové chaty, kam jezdilo 20 až 30 lidí. Nejdřív to bylo hodně o mejdanech, postupem času se náš zájem přeorientoval především na dobré jídlo. Každý vždy zaplatí jednotný poplatek, uděláme velký nákup a čtyři dny společně vaříme a ochutnáváme. Dělali jsme zabijačky, vymýšleli originální recepty s brzlíkem nebo jsme zakopávali maso. Tam vznikl nápad založit si vlastní restauraci. Kamarád Jakub Čermák chtěl tehdy změnit profesně svůj život, oba rádi jíme, oba milujeme pálivé, takže slovo dalo slovo a my si založili vlastní podnik." Pro Jakuba je to první zkušenost, kdy stojí na vlastních nohách ve vodách, kde se Michal pohybuje obratně už od svých osmnácti let. Jak sám říká, skutečně zaměstnaný byl ve svém životě jen dva měsíce. Zatímco Jakub tvoří spolu se šéfkuchařem Adamem Šínem originální menu, ve kterém můžete najít například zauzeného sumce s koprovkou, černou čočkou a kořenovou zeleninou nebo třeba svěží citrusový salát s grilovanou tygří krevetou, Michal má na starosti mediální výstupy a celkovou atmosféru jejich asijské fusion restaurace.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se