V očích Martina Barryho se zračí únava. Zakladatele a předsedu neziskové organizace reSITE čeká vrchol sezony. Sedmý ročník stejnojmenné mezinárodní konference věnované architektuře a urbanismu je na spadnutí. Akce začíná právě v době, kdy tento magazín držíte poprvé v ruce. Konference, kterou Newyorčan Barry ještě coby Fulbrightův stipendista zpočátku připravoval po nocích a o víkendech, postupně přerostla v jednu z největších odborných akcí svého druhu. Do hlavního města přivedla zahraniční špičky architektury i urbanismu a tisíce návštěvníků. Teď chce Barry opět přilákat davy, ovšem nikoliv do přednáškových sálů, ale do zapomenutého koutu Prahy. Právě tady doslova z ničeho vyrostl projekt, jenž má ambici přeměnit jednu nehostinnou část metropole v epicentrum místní gastroscény.

Potkáváme se v kavárně EMA, na dohled od Masarykova nádraží a marastu okolo. Tahle kavárna v newyorském stylu jako by stála na té špatné straně tramvajových kolejí. Zatímco směrem k náměstí Republiky to již roky zní zvučnými jmény mezinárodních firem a hotelových řetězců, opačným směrem je proces revitalizace této stále zkroušené části města podstatně pomalejší. Před čtyřmi lety se objevila první vlaštovka, kterou byla právě EMA a každý den od rána do večera tepe životem. "Tenhle podnik je jedním z důkazů, že stačí třeba jen jedno místo, aby se postupně změnil charakter celého okolí," překřikuje Barry zvuk chrčících kávovarů, projíždějících tramvají a policejních sirén.

jarvis_5b1e54d1498e9bae1ab92d26.jpeg
Architekt, zakladatel a předseda neziskové organizace reSITE Martin Barry
Foto: Pepa Dvořáček

Na tom, jak by se měla tvář Prahy i jiných měst měnit tak, aby se v nich obyvatelům co nejlépe žilo a podnikalo, vybudoval Barry celou svou neziskovou organizaci reSITE a na ni navázanou konferenci. Teď se rozhodl, že je načase teorii uvést do praxe a vybudovat Manifesto − dočasný pop-up koncept, něco mezi tržištěm a malým městečkem, kde by se podával ten nejlepší street food ve městě, pořádaly se kulturní akce a poskytl by se prostor umění. To všechno v lodních kontejnerech, které na místě zůstanou do té doby, než skupina Penta začne realizovat své plány a začne zde stavět obchodní čtvrť podle návrhu studia Zaha Hadid Architects. "Manifesto je experiment. Nejde jen o jídlo či kulturu, ale o snahu přivést život do míst, která mnoho lidí dlouhá léta považovalo za no-go zónu," vysvětluje.

Mrtvá zóna

Nad hlavami proudí magistrála, za plotem opodál díra v zemi již značí rozměry první plánované budovy komplexu a na dohled odtud se při neútulné křižovatce mačká mezi mostními sloupy Mekáč. Tři desítky kontejnerů tvoří v ohbí ulice Na Florenci tržiště se svou hlavní třídou, náměstíčkem i odlehlejšími zákoutími. Speciální streetfoodová menu tu představí dvacítka pečlivě vybraných provozovatelů. O kulturní program, barovou část i samotný provoz se pak stará spřízněný tým Aerofilms stojící za několika nezávislými pražskými kiny i oblíbeným barem Cobra. Hotovost přitom můžete nechat doma, v celém areálu je díky jednomu z partnerů, společnosti Mastercard, bezhotovostní zóna. V době návštěvy PROČ NE?! těsně před uzávěrkou se tu ještě usilovně pracovalo, v pátek 8. června se ale brány projektu slavnostně otevřely.

jarvis_5b1e54d1498e9bae1ab92d32.jpeg
Manifesto – dočasný pop-up koncept, něco mezi tržištěm a malým městečkem, kde se podává ten nejlepší street food ve městě, pořádají se kulturní akce a poskytuje se prostor umění.
Foto: archiv Manifesto

"Začalo to asi před čtyřmi až pěti lety," vysvětluje Američan, který v Praze našel svůj druhý domov. "Tehdy jsme přišli s nápadem místa ve veřejném prostoru postaveného také z kontejnerů, ale mělo být otevřeným coworkingovým centrem a kavárnou. Nabízel jsem ho tenkrát několika společnostem, ale nikdo o takovou věc neměl zájem. Kontejnery uprostřed města přišly lidem jako blbost, a tak šel projekt k ledu." Tehdy se inspiroval podobným kontejnerovým projektem v San Francisku pojmenovaným Proxy, který dočasně obsadil celé dva bloky a stalo se z něj centrum pro kulturní akce, ale i restaurace a nezávislé obchody.

Před necelými dvěma roky ale myšlenka kontejnerového tržiště opět ožila v rámci celoevropského projektu zaměřeného na sdílení kultury i ekonomiky a Barry se rozhodl pro druhý pokus. Jen místo coworkingu vsadit právě na jídlo. "To, jakým tempem se v Česku v posledních letech otevírají nové a nové podniky, je neuvěřitelné. Myslím, že s Manifestem jsme se tentokrát trefili do načasování velmi dobře," doplňuje Barry, jenž studoval ekonomii, historii a nakonec i krajinnou architekturu a před svým přesunem do Prahy spoluvedl ve Spojených státech newyorské studio W Architecture and Landscape Architecture. Původně chtěl kontejnery rozmístit v Karlíně, ale ani s jedním majitelem pozemků se nedohodl. "Nakonec jsem si uvědomil, že toho hlavního partnera mám přímo před nosem. S Pentou spolupracujeme i v rámci konference reSITE, stačil tak jediný telefonát a za dvě hodiny jsme stáli tady." Projekt se zalíbil i městské části a kolečka se začala roztáčet.

jarvis_5b1e54d1498e9bae1ab92d9d.jpeg
Sklizeno
Foto: archiv Manifesto

Ven z ulity

Podoba Manifesta vyplynula ze studentské architektonické soutěže, pořádané platformou Superstudio, z níž vyšel i návrh Nikoly Karabcové a Lucie Červené. Obě pak spolu s další architektkou Elvirou Islas projekt rozpracovaly. Původně se počítalo jen s pěti kontejnery, ale pořadatelé si brzy uvědomili, že tak malý počet by z Manifesta udělal jen další sice prospěšný, ale ekonomicky nezajímavý projekt, a tak jejich počet vzrostl téměř na tři desítky. Náklady na realizaci se podle Barryho vyšplhaly zhruba na dvanáct milionů korun.

Cílem projektu je ukázat Pražanům i turistům, že lokalita kolem Florence není vůbec mrtvá a zároveň je chce i překvapit. "Je to něco, co v Česku zatím neexistovalo. Možná to mohli lidé vidět někde na cestách v Lisabonu, New Yorku nebo na Tchaj-wanu, ale na pražské poměry se jedná o unikátní zážitek," podotýká Barry s tím, že právě pestrá skladba nabídky street foodu tvoří jeden ze základů konceptu Manifesta. "Je to vlastně zážitek, který kombinuje street food a fine dining. Naší podmínkou bylo, aby všichni provozovatelé pro Manifesto připravili speciální menu. Sami si tu tak mohou vyzkoušet, co na zákazníky bude nejlépe fungovat, a případně tuto zkušenost zúročit ve svých kamenných podnicích. Velmi si vážím toho, že se do Manifesta zapojila i velká jména pražské gastroscény." Díky Manifestu se podařilo ze základny za zdmi holešovické tržnice "vylákat" i vyhlášené SaSaZu, jež nabídne hned dva typy menu − jedno postavené na tradiční asijské kuchyni, za kterou si vysloužilo několikrát doporučení Bib Gourmand od michelinských průvodců, a druhé čerpající zejména ze středomořské a blízkovýchodní kuchyně.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 50 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.