Herečka Meryl Streepová na tuhle otázku v roli slavné kuchařky Julie Childové ve filmu Julie a Julia bez rozpaků odpovídá: "Jím! Jsem v tom opravdu dobrá a každým okamžikem ještě lepší."
To byla padesátá léta, ale dnes je její odpověď aktuálnější než kdy dřív. Kolem jídla se točí nejen instagramový feed, ale i běžné denní konverzace. Naučili jsme se oceňovat kvalitu, proto jsme donekonečna schopni rozebírat, kde vaří nejlepší vietnamskou polévku, kde mají nejlépe upraženou kávu nebo nejšťavnatější jahody. Jíst musíme, tak proč z povinnosti neudělat požitek?
Nedávno mě napadlo: na jaký okamžik dne se obvykle nejvíc těším? Je to moment, kdy po práci zabouchnu dveře, obléknu kuchařskou zástěru a pustím se do přípravy večeře. Moment, kdy vnímám jen mísení ingrediencí a čas, který každá z nich potřebuje k tomu, aby ze sebe vydala to nejlepší. Na chvíle, kdy horké těstoviny přelévám omáčkou. Kdy pěkný kus masa začne prskat na grilu. Nebo kdy na malovaný talíř jen vyskládám kousky sýrů a oliv a doplním je dobrým vínem. Nejvíc se ale těším na ten pocit, kdy mi jídlo pochválí někdo, na kom mi záleží.
Je až fascinující, jak se pomocí vzpomínek spojených s jídlem dá odvyprávět pomalu celý život. Oceňovaný izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi, který nám pro gastronomické vydání PROČ NE?! mezi psaním nové kuchařky a otevřením další restaurace poskytl rozhovor, si na chutích dětství stráveného v Jeruzalémě postavil byznys a dobyl s ním svět.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.