Co mě v srpnu nejvíc rozsekalo? Jaké nové podniky jsem vypátral a dal jim své #jidlove na Instagramu? Které budí ve svém okolí takový rozruch, že jsou lidé ochotní sednout do auta a jet ta místa navštívit, klidně jen tak na zkoušku a na otočku? Jestli takovým projektům stejně jako já fandíte, připněte si pás a jedeme!
-CVAK-
A rovnou na jižní Moravu do vinařské dědiny Bořetice. Tam se teď už nejezdí jen do sklepů na víno (Pražáci na "druhák"), ale i na kafe! Žádné tety, kroje a cibulák. Veronika Morávková je sice rodačka, ale s manželem žije v Brně. Teď si na dvorku, kde mezi farou a starými chlívky stojí stará jabloň, otevřeli kavárnu dotaženou do puntíku! Právě z kavárenského Brna dotáhli zrna z pražírny Rebelbean, paštiky od Jelínkových a šílené dorty od Sorry, pečeme jinak. U fary stojí designový mobilní kontejner, z chlívku je nejfotogeničtější místnost a z jabloně občas spadne jablko. Naštěstí ne daleko od Dvorku…
-CVAK-
Chtěli jsme s naší partou #gastrokrouzek, tedy skupinou food blogerů, kteří si vaří pro radost, na jídlo někam ven. Někam, kde to bude zážitek, který si nejsme schopni připravit sami. Vybrali jsme si hotel Augustine, kde kousek od sousedících mnichů vaří Marek Fichtner. Toho si určitě pamatujete jako porotce z MasterChefa, jako toho nejhodnějšího. Má zkušenosti z arabských zemí, kde třeba v poušti obsluhoval krále. Měli jsme od něho terinu z králíka, bílou rajčatovou polévku a famózního přeštíka s kukuřicí. Dezert s tropickým ovocem v nejrůznějších texturách byl úžasnou rozlučkou s létem.
-CVAK-
Rok a půl makám na tom, abych nebyl jenom herec. Opustil jsem růžovou zahradu, ve které jsem nechtěl umělecky zestárnout, a začal se věnovat food blogu o inspirativních podnicích. Teď jsem ale nastoupil do detektivky Druhá šance a první, co mě zajímalo, byl catering. Vařit pro štáb, tedy třeba pro osvětlovače, znamená moc se s tím nepárat, hlavně toho hodně nandat. Jenže ve 3CookCatering vyváří David Sellner. Ten také dělá degustační večeře pro jeden gentlemanský klub. A tady v "keťasu"? Panenku na liškách, květákové kari, brisket s krůtími srdíčky, platýse s listy z řepy nebo churros s čokoládou! Reakce? Olizuje se pan Donutil i osvětlovači.
-CVAK-
Někdo mi doporučil Hospůdku na hřišti? Jako vážně? Mrknul jsem na fotky a hned pochopil, že budu mít na blog další bombu. Petr je takový správný rapl, pochází od Sázavy, ale osud ho s přítelkyní zavál k Poděbradům do kabin TJ Sokol Pátek. Jasně, mohla tu být u hřiště taková ta klasická smažáková knajpa, ale Petr tu jede na grilu pulled pork, BBQ, krásné burgery a na oběd třeba boeuf bourguignon. A to je přesně ono. Petr jde proti větru a přitom po sympatické cestě. Když vydrží, další se za ním otočí a budou ho následovat, stejně jako Dvorek pod jabloň, Marka na zahradu augustiniánů nebo Davida pro jeho úžasný catering.
Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec, autor Gastromapy Lukáše Hejlíka.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.