Přijdete-li do věhlasné restaurace The Fat Duck nedaleko Londýna, můžete si objednat chod pojmenovaný Sound of the Sea. Dostanete ho naservírovaný stylově na skleněné krabičce naplněné pískem. Zatímco si budete pochutnávat na ústřicích, mořských ježcích a řasách obklopených dalšími ingrediencemi, které mají připomínat mořskou pěnu a úlomky škeblí, budete dělat ještě jednu věc − strčíte si do uší sluchátka z iPodu ukrytého v obří mušli položené vedle vašeho talíře a zaposloucháte se do zvuků lámajících se mořských vln a křiku racků. Burácení oceánu nabudí vaše chuťové buňky tak, že si samy se sebou nebudou vědět rady. Některé hosty prý síla takového zážitku dohání až k slzám.

Neobvyklou gastronomickou zkušenost mají na svědomí dva muži. Jedním z nich je michelinskými hvězdami ověnčený šéfkuchař Heston Blumenthal, který se proslavil molekulární kuchyní − obdivovaným i zatracovaným oborem, ve kterém se paštika tváří jako mandarinka a zmrzlina chutná jako vajíčka se slaninou. Tím druhým je profesor Charles Spence, jenž na univerzitě v Oxfordu vede krosmodální laboratoř (Crossmodal Research Laboratory) − vědecké pracoviště, kde se svým týmem zkoumá vzájemné vztahy mezi jednotlivými lidskými smysly.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se