Maurerův výběr Grand Restaurant je projekt založený na vašem výběru a hodnoceních lidí, kteří restaurace navštěvují. Co a jak vy vybíráte a podle jakých kritérií?
Pravidla výběru restaurací se nezměnila od roku 1997, kdy jsme začali asi jako první na naší scéně s vydáváním průvodce. Je to vždy výběr nejlepších a nejzajímavějších restaurací v naší zemi. Restaurace jsou do Maurerova výběru Grand Restaurant zařazovány bezplatně na základě doporučení nezávislých hodnotitelů nebo pokud projeví vlastní zájem a když splňují kritérium kvality, výlučnosti či výjimečnosti nebo nějaké jiné vlastnosti, která je činí pozoruhodnými.
Celková dramaturgie výběru pak závisí na mém konečném rozhodnutí. Někdo nést odpovědnost musí. Restaurace je naopak vyřazena z výběru, pokud dlouhodobě nezískává žádné hodnocení, změnila se její koncepce nebo přestala být výjimečná.
Kdo jsou hodnotitelé Maurerova výběru Grand Restaurant? A jaká jsou kritéria, aby člověk mohl hodnotit?
Hodnotit může každý, kdo hodnotí poctivě a splní základní kritéria registrace, poskytne svoje osobní ověřitelná data. Stabilizovala se nám databáze přes 6000 lidí, kteří jsou ochotni za vlastní peníze navštěvovat restaurace a hodnotit je písemně, na internetu nebo prostřednictvím mobilu. Téměř polovina pochází z Prahy, ostatní jsou z celé republiky. Patří k nejrůznějším sociálním, příjmovým a profesním skupinám. Vzájemně se neznají a spojuje je především láska k dobré a kvalitní gastronomii a chuť podělit se o své názory, známky a komentáře s ostatními. Jsou zde hodnotitelé, kteří za rok navštíví přes 100 restaurací z našeho výběru a podle doložitelných údajů utratí osobně až několik set tisíc korun.
Kolik hodnotitelů se letos aktivně zúčastnilo?
Letos evidujeme 588 hodnotitelů, jejichž hlasy prošly naší několikastupňovou bezpečnostní kontrolou. To znamená, že tito hodnotitelé splnili kritéria nezávislosti a hodnověrnosti. Pro vaši představu, každoročně nezapočítáváme v rámci objektivity do zpracování konečných výsledků přes dvacet procent hlasů, u kterých je evidentní podezření z manipulace. Když někdo udělí např. padesátkrát známku "1" pouze určité restauraci a naopak známku "5" té, co má otevřeno naproti přes ulici, tak to automaticky vyhodí statistický software. Žijeme v době, kdy na nejrůznějších domácích i mezinárodních internetových vyhledávačích hodnotí prakticky kdekdo kdeco. Naše cesta je opačná - proti velké kvantitě anonymních hlasů rozvíjíme kvalitní, malou, ale identifikovatelnou a dlouhodobě stabilní skupinu skutečně zodpovědných nezávislých hodnotitelů.
Vnímáte nějaký trend mezi Top 10 podniky?
Těší mě, že se do Top 10 rok od roku "tlačí" více restaurací mimopražských, např. letos Brno, Karlovy Vary, Mcely, Tuchom. Tedy čtyři podniky z deseti "dýchají" Pražákům na záda! Rozdíly v hodnocení mezi těmi nejlepšími restauracemi jsou v průměru velmi malé. Nejsnadnější vyhledávání a hodnocení se kromě tištěné publikace odehrává na www.grandrestaurant.cz a přes aplikace pro chytré mobily.
Na vyhlášení Maurerova výběru Grand Restaurant navazuje Grand Restaurant Festival. Kdy se bude konat a jaké podniky se ho zúčastní?
Myšlenka Grand Restaurant Festivalu je jednoduchá - dát zájemcům o dobré jídlo v celé naší republice možnost ochutnat ty nejlépe hodnocené podniky - ovšem za snížené festivalové ceny. Každoročně si tedy na 30 000 gastronautů otestuje tři předem určené pokrmy tak, že si na našem webu vybere jídlo, hodinu a den a rezervuje si svou ochutnávku v době festivalu (15. 1. - 28. 2. 2015). Degustace se prodávají od letošního 1. prosince a jen tak pro zajímavost - některé exkluzivní restaurace jsou často vyprodány během několika dnů, či dokonce minut. Příštího ročníku se zúčastní 85 vybraných restaurací. Témata pro kuchaře jsou: Gastronaut, Inspirace a Terroir.
U jakého jídla jste si letos v nějaké restauraci řekl pozitivní "proč ne?!"?
Miluji dobře připravené maso, ale "proč ne?!" jsem si letos často řekl při návštěvě nově vznikajících podniků vegetariánských, případně vitariánských a též u restaurací připravujících chutné bezlepkové pokrmy. Mnoho lidí kolem nás má krutá stravovací omezení a i oni touží si na jídle pochutnat.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist