Jistě jste slyšeli legendu o Tatarech, kteří si ráno dávali pod sedlo kus syrového masa, aby ho po celodenní jízdě, krásně naklepané a nasolené z koňského hřbetu, snědli k večeři. Není samozřejmě pravdivá. Tataři světu tatarák nedali, ten se zrodil až mnohem později v mnohem civilizovanější zemi. Přímo v Paříži, na přelomu 19. a 20. století. Syrový biftek z hovězího masa tehdy dostal název americký biftek, i když nikdo z historiků nedokáže vysvětlit proč. Chvíli to však trvalo, než se na gastronomické scéně uchytil, neboť do módy přišel až v 50. letech po druhé světové válce. Ale to už se jmenoval jinak. Na začátku století totiž existovaly dvě verze syrového hovězího - americký biftek podávaný se syrovým vajíčkem a pak tatarský biftek bez vajíčka, ale zato s tatarskou omáčkou. Oba názvy i způsoby přípravy se protnuly a na konci zůstala podoba se syrovým vajíčkem bez tatarské omáčky, ovšem s tatarským názvem. Pěkně zamotané, že?

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se