Slovanský ostrov od pátku voněl tak, že na něj za nosem mířily desítky turistů. U vchodu na ostrov se srážely s davy Pražanů, kteří na místo šli cíleně.
Letos na labužníky čekalo sedmatřicet šéfkuchařů, kteří předváděli, co umějí, v improvizovaných kuchyních stánků rozsetých po obvodu ostrova.
Degustační porce pro příchozí připravovali například Zdeněk Pohlreich z Imperialu, Ari Munandar z restaurace hotelu Mandarin Oriental nebo Andrea Accordi, držitel vůbec první české michelinské hvězdičky a šéfkuchař restaurantu Allegro.
Slavní šéfkuchaři byli jedním ze dvou hlavních lákadel gastronomického festivalu. "Kromě nich jsou to ještě špičkové suroviny, za něž by v restauraci zaplatili mnohanásobně víc," vysvětlil organizátor akce Pavel Maurer.
Festivalové specialitky
Za pravdu mu dává pohled na nabídku některých stánků: humr na grilu podávaný s bylinkovým máslem stojí tři sta korun.
"To je o nulu méně než v restauraci," upozornil Maurer.
Hosté Prague Food Festivalu si výhodné nabídky dobře uvědomují. U stánku Aromi, kde humra servírovali, měli v pátek největší spotřebu surovin. Tak velký zájem byl jenom o klasickou českou kuchyni, kterou měli v improvizované pobočce staropražské restaurace U Pinkasů.
"Všechno, co chci ochutnat, se mi do žaludku nevejde. Takže letos testuji francouzská jídla," popsala čtyřicetiletá lékařka Helena jednu z možných strategií, jak se vypořádat se vskutku mezinárodní paletou jídel na Žofíně.
Grilovaný hrb z brazilského býka zebu zde připravil Martin Matys z Ambiente Brasiliero, bruselské vafle si návštěvníci odnášeli od pultu Auberge de Provence, domácí kachní klobásky z foie gras servíroval tým Café Imperial.
Silné zastoupení tento rok měla asijská kuchyně. Tygří krevety na bambusovém špízu zařadil na menu Martin Slezák z Rybího trhu, tečkou za menu Mandarin Oriental se stal dezert s mangovými kuličkami a zázvorovou omáčkou.
Festivalové specialitky
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist